TOShKENT, 3-iyun — Sputnik. Dermatovenerolog va kosmetolog Olga Lisitsina yuzda husnbuzar paydo bo‘lishiga olib keluvchi mahsulotlar haqida o‘z fikrlarini ma’lum qildi. RIA Novosti xabariga asosan.
Shakar
Mutaxassisning fikriga ko‘ra, eng zararli mahsulot, u terining tarkibini o‘zgartiradi - bu antibakterial, antimikotik va boshqa himoya xususiyatlarini yo‘qotishiga olib keladi. Teri himoyasiz, xira, quruq va suvsizlangan bo‘ladi.
Shokolad, pishiriqlar va boshqa shirinliklar - bularning barchasida juda ko‘p miqdordagi shakar mavjud.
“Iste’mol qilinadigan oziq-ovqatlarning 90 foizi, shu jumladan souslar, mayonezlar va ketchuplar. Ko‘pchilik shakar o‘rniga juda ko‘p miqdordagi shirin mevalarni iste’mol qilish orqali o‘z organizmini aldashga harakat qiladi. Ammo vaziyat yaxshilanmaydi: banan, uzum, mango, xurmoda ko‘p miqdorda fruktoza mavjud va organizm bunday hajmda hazm qilishga tayyor emas. Yuzda toshmalar ko‘rinishidagi reaksiya darhol boshlanadi”, - deb qo‘shimcha qildi dermatovenerolog.
Qahva
Shifokor ta’kidlashicha: qahva tomirlarning siqilishini (spazm) keltirib chiqaradi, buning natijasida teri "katta miqdorda kislorod olmaydi". Bundan tashqari, qahva immunitet tizimini zaiflashtiradigan kortizol (stress gormoni) ishlab chiqarishni faollashtiradi.
“Qahva foydali mineral va vitaminlarning shimilishini yomonlashtiradi, shuningdek kollagen sintezini sekinlashtiradi - terining yangilanish jarayonini buzadi", — deb ta’kidladi Olga Lisitsina.
Sut
Sut ko‘p miqdorda o‘sish gormonlarini o‘z ichiga oladi. Turli manbalarga ko‘ra, ularning oltmish oltitadan ortiq. Shuningdek, sut tarkibida testosteron, progesteron va laktozani o‘z ichiga oladi, bu organizmda insulinning haddan tashqari oshishiga sabab bo‘ladi ", deydi dermatovenerolog.
Uning fikricha, sut hech qachon qahva va shakar bilan aralashmasligi kerak.
"Bu oshqozon osti beziga “zarba” bo‘ladi shirasining mazasi. Undan keyin tiklanish uchun juda ko‘p vaqt kerak bo‘ladi. Bu albatta terining holatiga ham ta’sir qiladi", - deya ogohlantiradi mutaxassis.
Tuz
Tuz organizmda suvni ushlab turishi xususiyatiga ega. Marinadlar, tuzlangan bodrin va pomidor, kolbasa, ketchup - bularning barchasi meyoridan ortiq tuzni o‘z ichiga oladi.
"Fastfud, chipslar - haqida gapirishga hojat yo‘q. Natriy glyutamat, transog‘lar, bo‘yoqlar, konservantlar, oziq-ovqat qo‘shimchalari - bu terining yog‘ tarkibidagi o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi, bu terining holatiga salbiy ta’sir qiladi", - deydi shifokor.
Glyuten
Bu murakkab oqsillarning bir qismi bo‘lgan yopishqoq modda bo‘lib, bug‘doy, javdar, arpa, bulgur, kuskus, polba va soya kabi donli mahsulotlarda mavjud.
Shuningdek, glyuten mahsulot tayyorlashda qo‘shilishi mumkin: bularga non, makaron mahsulotlari, yarim tayyor go‘sht mahsulotlari va kolbasa kiradi.
Ko‘p miqdordagi glyuten o‘z ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish oshqozon-ichak traktini buzishi, immunitet tizimini zaiflashtirishi va terining holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.
Alkogol
Birinchi sabab: alkogol tanadan maksimal suyuqlikni chiqaradi. Teri quriydi, erta ajinlar paydo bo‘ladi.
Ikkinchisi: suyuqlikni organizmidan chiqarib, alkogol uni periferik tomirlarida ushlab qolinadi. Bu yuzning terisida, ayniqsa kapillyarlarning kengayishi bilan bog‘liq.
Uchinchisi: alkogol tarkibida ko‘p miqdorda shakar mavjud. Quruq vino ham tavsiya etilmaydi.
To‘rtinchisi: yuqorida aytilgan uchta sababning ketma-ketligi tufayli terining immuniteti keskin pasayadi.