Barvaqt qarishga olib keluvchi mahsulotlar - olimlar tadqiqoti

© Foto : Peter HägerGamburger
Gamburger - Sputnik O‘zbekiston
Obuna bo‘lish
Ispaniyalik olimlar guruhi yuqori darajada qayta ishlangan ovqatlar hujayralarning barvaqt qarishiga olib kelishini aniqladi.

TOShKENT, 19-may — Sputnik. Ispaniya Navarra universiteti tadqiqot guruhi yuqori darajada qayta ishlangan ovqatlar hujayralarning qarishini tezlashtirishini aniqladi. Bu haqda La Vanguardia nashrida maqola chop etildi.

Chorsu - samiy stariy bazar v starom Tashkente - Sputnik O‘zbekiston
Garvard olimi: yurak uchun eng foydali mahsulot

Non mahsulotlari va engil gazaklar, gazlangan ichimliklar, turli xil shirinliklar, shakar bilan makkajo‘xori parchalari, yarim tayyor mahsulotlar va qayta ishlangan go‘sht mahsulotlari “ultraishlov berilgan”  deb hisoblanadi. Bunday ovqatlar tarkibida konservantlar va bo‘yoqlar, shakar, yog‘ va tuz ko‘p, vitaminlar va tola esa juda kam bo‘ladi.

Tadqiqotda yozilishicha, uning ishlatilishi xromosomalarning oxirgi qismlarini - telomeralarni kamaytiradi. Organizmdagi tabiiy jarayonlar tufayli ularni yoshga qarab qisqartirish mumkin, ammo yuqori darajada qayta ishlangan mahsulotlar bu jarayonni tezlashtiradi.

Ilmiy guruh 57 dan 91 yoshgacha bo‘lgan 886 kishi ishtirokida tajriba o‘tkazdi. Tadqiqotchilar ko‘ngillilarning parhezi va telomerlar o‘rtasidagi munosabatlarni tahlil qilishdi.

Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kuniga uch marta ko‘p ishlov berilgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qiladigan odamlar telomeralarni qisqarish ehtimoli ikki baravar ko‘proq ekanligini ko‘rsatdi.

Yangiliklar lentasi
0