Yurak uchun eng xavfli mahsulotlar e’lon qilindi

© Gov.uzVrach derjit rentgenovskiy snimok
Vrach derjit rentgenovskiy snimok - Sputnik O‘zbekiston
Obuna bo‘lish
Qizil go‘sht, muzlatilgan mahsulotlar, energetik va alkogolli ichimliklar - yurak to‘xtashi va miokard infarkti, shuningdek miya shikastlanishi havfini oshiradigan mahsulotlardir.

TOShKENT, 24-mart - Sputnik. Yurak-qon tomir kasalliklarini rivojlanish xavfini minimallashtirish uchun nafaqat tananing ushbu tizimiga foydali bo‘lgan mahsulotlarni iste’mol ratsioniga kiritish kerak, balki ayniqsa zararli taomlardan voz kechish kerak, deydi Ispaniyaning La Vanguardia gazetasiga kardiolog Pablo Kanepa. RIA Novosti maqolasiga asosan.

Zanyatiya yogoy. - Sputnik O‘zbekiston
Yurak faoliyatini yaxshilovchi oddiy usul ma’lum qilindi

U qizil go‘shtni yurak uchun xavfli deb atadi. Ushbu mahsulot tarkibida ko‘p to‘yingan yog‘lar mavjud, ularning iste’moli cheklangan bo‘lishi kerak, ulardan mono va poli to‘yinmagan yog‘larni iste’moli afzalliroqdir. Ularning manbai yong‘oq, birinchi bosimdagi zaytun yog‘i, pista, avokado va baliqning ba’zi turlari. Kardiolog menyuga go‘shtning parhez turlarini, masalan, tovuqni kiritishni maslahat berdi.

Bundan tashqari, nonushta uchun non va donlilar yormasini, shuningdek yarim tayyor mahsulotlardan - tayyorlangan va muzlatilgan piroglar, pissa, makaron pastalardan saqlanish kerak. Bunday ovqatlar transog‘larga boy, ular yomon xolesterin miqdorini ko‘paytiradi, vazn ortishini keltirib chiqaradi va yurak va qon tomir kasalliklari, shuningdek diabetning 2 turi xavfini oshiradi.

Kanepa alkogolsiz energetik ichimliklar ichishni qat’iyan tavsiya etmaydi - kofeindan tashqari, ular tarkibida ko‘p miqdorda shakar va zararli qo‘shimchalar mavjud. Energetiklar asab tizimiga qo‘zg‘atuvchi ta’sir ko‘rsatadi, bu esa o‘z navbatida yurak mushagi bilan bog‘liq muammolarga olib kelishi mumkin.

Kapsuli s ribim jirom - Sputnik O‘zbekiston
Yurak uchun eng foydali vitamin ma’lum qilindi

Kardiolog yuqori qon bosimi bilan bog‘liq xavflarni oldini olish uchun tuz iste’molini kamaytirish muhimligini ta’kidladi. Uning eslatishicha, Jahon sog‘liqni saqlash tashkilotining tavsiyalariga ko‘ra uning kunlik meyori ikki grammdan oshmasligi kerak. Amerika kardiologiya assotsiatsiyasi ushbu ko‘rsatkichni 1,5 grammgacha kamaytirishni tavsiya qiladi. Kanepaning qo‘shimcha qilishicha, tayyor ovqat tarkibida ham bir grammga yaqin tuz mavjud, shuning uchun kunlik meyordan oshib ketish juda oson.

Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, yurak to‘htashi va miokard infarkti, shuningdek miya shikastlanishi havfini oshiradigan alkogolli ichimliklardan ham voz kechish kerak.

Shuningdek, qaymoq ​​va sariyog‘ iste’molini cheklash ham foydalidir, deya qo‘shimcha qildi kardiolog.

Kanepa ta’kidlaganidek, o‘z yurak-qon tomir tizimining holatini kuzatadigan odamlar e’tiborini mevalar, sabzavotlar, yong‘oqlar, dukkaklilar, baliq va zaytun yog‘iga boy, ammo go‘sht miqdori cheklangan O‘rta yer dengizi parxeziga qaratgani ma’qul. Shuningdek, har kuni 45 daqiqa vaqtini jismoniy mashg‘ulotlarga ajratish va zararli odatlardan voz kechish kerak.

Yangiliklar lentasi
0