Shifokor barvaqt qarishga olib keluvchi mahsulotlarni ma’lum qildi

Obuna bo‘lish
Ispaniyalik parhezshunos-shifokor Yelena de la Fuente Idalgo erta qarishni oldini olish yuzasidan o‘z tavsiyalarini berdi.

TOShKENT, 28 yanv – Sputnik. Ispaniyalik parhezshunos-shifokor Yelena de la Fuente Idalgo erta qarishni oldini olish yuzasidan o‘z tavsiyalarini berdi. RIA Novosti xabariga asosan.

Vrach izmerayet diametr jivota, arxivnoe foto - Sputnik O‘zbekiston
Parhezshunos ozishga ko‘maklashuvchi mahsulotlarni aytdi

"Qarishga qarshi choralar haqida gapirilganda, biz odatda jismoniy mashqlar zarurligiga e’tibor qaratamiz, ammo eng asosiysi - sog‘lom ovqatlanish bilan birgalikda to‘g‘ri parhez haqida unutamiz. Bular birgalikda tanamizdagi oksidlanish stressi va organizm hujayrlari qarishini sekinlashtiradi", - dedi shifokor La Vanguardia nashriga bergan intervusida.

Shifokor ovqatlanishda yangi mavsumiy meva va sabzavotlar, dukkakli o‘simliklar, yong‘oqlar, achitilgan (fermentlangan) sut mahsulotlari - masalan, yogurt yoki kefirni asos qilib olishni maslahat berdi.

Bundan tashqari, alkogol ichimliklardan voz kechish kerak, bu olimlarning fikriga ko‘ra, DNKni himoya qiladigan xromosomalar - telomerlarning qisqarishi bilan bog‘liq. Har bir hujayra bo‘linishi bilan ular qisqaradi va ularning uzunligi yetarli bo‘lmaganda, hujayra nobud bo‘ladi.

Mutaxassis "qarilikka olib keladigan" mahsulotlar bo‘yicha - qovurilgan kartoshka, tarkibida ko‘p miqdorda transs yog‘lar bo‘lgan margarinni, shuningdek shakar va tuzni alohida ajratdi.

Yangiliklar lentasi
0