https://oz.sputniknews.uz/20230522/foydali-kunlik-choy-miqdori-35213371.html
Bir kunda necha piyola choy ichish organizm uchun foydali
Bir kunda necha piyola choy ichish organizm uchun foydali
Sputnik O‘zbekiston
O‘rtacha dozalarda choy juda foydali, chunki uning tarkibida kuchli antioksidantlar bo‘lgan taninlar mavjud. Ammo agar ko‘p miqdorda ichilsa, u holda tanin temir moddaning so‘rilishiga xalaqit beradi. Choy tanaga faqat foyda keltirishi uchun kuniga 3-4 piyola iste’mol qilish va uni suvning o‘rniga ichmaslik ma’quldir
2023-05-22T23:00+0500
2023-05-22T23:00+0500
2023-05-22T23:00+0500
bu qiziq
choy
sog‘lom turmush tarzi
salomatlik
sog‘liq
foydali mahsulotlar
foydali
doktor maslahati
shifokorlar tavsiyasi
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/03/0a/17663752_0:197:2941:1851_1920x0_80_0_0_201fb56dfafd98c488858fae336b81b2.jpg
Choy organizmga foyda olib kelishi uchun kuniga to‘rt piyola ichish ma’quldir. Bu haqda 21-may, Xalqaro choy kunida Moskva sog‘liqni saqlash departamentining birlamchi tibbiy yordam bo‘yicha bosh mustaqil mutaxassisi Andrey Tajelnikov ma’lumot berdi.Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, choy tarkibidagi kofein tufayli uni ko‘p iste’mol qilish uyqusizlik va asabiy holatni kuchaytirishi mumkin. Bundan tashqari, ichimlik peshob haydaydigan ta’sirga ega.Tajelnikovning ta’kidlashicha, choy barglari organizmga kerak bo‘lgan juda ko‘p turli xil mikroelementlarni, jumladan, antioksidantlar, vitaminlar va minerallarni o‘z ichiga oladi. Masalan, polifenollar ateroskleroz, diabet va gipertoniya rivojlanishining oldini olishga yordam beradi.Choyni to‘g‘ri damlash muhimligini ta’kidlash joiz. Qora choy deyarli 100 daraja haroratli suvni talab qiladi, yashil choy 60-80 daraja tayyorlanadi.“Choy yaproqlarini qayta damlash ham mumkin: qora choyni sog‘likka zararsiz ikki marta, yashil choyni 3-4 marta damlash mumkin. Lekin bu paketli choylarga taalluqli emas. Choy paketlarini faqat bir marta qaynatish mumkin”, - deb tushuntirdi mutaxassis.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/03/0a/17663752_104:0:2835:2048_1920x0_80_0_0_38fa40eba64a0e53e72ddf9d5d6ffe53.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
choy foyda zarar ma’lumot qancha choy ichish mumkin
choy foyda zarar ma’lumot qancha choy ichish mumkin
Bir kunda necha piyola choy ichish organizm uchun foydali
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, choy tarkibidagi kofein tufayli uni ko‘p iste’mol qilish uyqusizlik va asabiy holatni kuchaytirishi mumkin.
Choy organizmga foyda olib kelishi uchun kuniga to‘rt piyola ichish ma’quldir. Bu haqda 21-may, Xalqaro choy kunida Moskva sog‘liqni saqlash departamentining birlamchi tibbiy yordam bo‘yicha bosh mustaqil mutaxassisi Andrey Tajelnikov ma’lumot berdi.
“O‘rtacha dozalarda choy juda foydali, chunki uning tarkibida kuchli antioksidantlar bo‘lgan taninlar mavjud. Ammo agar ko‘p miqdorda ichilsa, u holda tanin temir moddaning so‘rilishiga xalaqit beradi. Choy tanaga faqat foyda keltirishi uchun kuniga 3-4 piyola iste’mol qilish va uni suvning o‘rniga ichmaslik ma’quldir", – dedi mutaxassis RIA Novosti bilan suhbatda.
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, choy tarkibidagi kofein tufayli uni ko‘p iste’mol qilish uyqusizlik va asabiy holatni kuchaytirishi mumkin. Bundan tashqari, ichimlik peshob haydaydigan ta’sirga ega.
Tajelnikovning ta’kidlashicha, choy barglari organizmga kerak bo‘lgan juda ko‘p turli xil mikroelementlarni, jumladan, antioksidantlar, vitaminlar va minerallarni o‘z ichiga oladi. Masalan, polifenollar ateroskleroz, diabet va gipertoniya rivojlanishining oldini olishga yordam beradi.
Choyni to‘g‘ri damlash muhimligini ta’kidlash joiz. Qora choy deyarli 100 daraja haroratli suvni talab qiladi, yashil choy 60-80 daraja tayyorlanadi.
“Choy yaproqlarini qayta damlash ham mumkin: qora choyni sog‘likka zararsiz ikki marta, yashil choyni 3-4 marta damlash mumkin. Lekin bu paketli choylarga taalluqli emas. Choy paketlarini faqat bir marta qaynatish mumkin”, - deb tushuntirdi mutaxassis.