https://oz.sputniknews.uz/20230510/meyoridan-ortiqcha-tuz-34808109.html
Meyoridan ortiqcha tuz iste’mol qilishning qanday xavfli oqibatlari bor
Meyoridan ortiqcha tuz iste’mol qilishning qanday xavfli oqibatlari bor
Sputnik O‘zbekiston
Ko‘p miqdorda tuz qon tomirlari va yurak faoliyatiga salbiy ta’sir qiladi, shuningdek, qon bosimini oshirishi mumkin. Qolaversa, iste’mol qilinadigan tuz miqdorini nazorat qilish oson emas, chunki tuz – non, konserva, yarim tayyor mahsulotlar va qaylalarda ham mavjud
2023-05-10T22:51+0500
2023-05-10T22:51+0500
2023-05-10T22:51+0500
bu qiziq
salomatlik
sog‘lom turmush tarzi
tuz
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/05/04/24358952_0:225:2400:1575_1920x0_80_0_0_7db6d0dc60aadc036b9150b23c50277e.jpg
Parhezshunos, tibbiyot fanlari nomzodi Irina Yuzup tuzning buyraklar salomatligi uchun zarari haqida ma’lumot berdi.“Organizmda ortiqcha tuz bo‘lsa, buyraklar uni filtrlash uchun odatdagidan qattiqroq ishlaydi. Bunday og‘ir zo‘riqish natijasida buyraklarga zarar yetadi va davolanmasa, surunkali buyrak kasalligiga olib kelishi mumkin", – deydi mutaxassis.Ko‘p miqdorda tuz qon tomirlari va yurak faoliyatiga salbiy ta’sir qiladi, shuningdek, qon bosimini oshirishi mumkin. Qolaversa, iste’mol qilinadigan tuz miqdorini nazorat qilish oson emas, chunki tuz – non, konserva, yarim tayyor mahsulotlar va qaylalarda ham mavjud, deya qo‘shimcha qildi Irina Yuzup.Shifokor 3-5 kun davomida tuz iste’mol qilishni to‘xtatishga harakat qilishni tavsiya qildi. Mutaxassisning ta’kidlashicha, bu davrda ta’m sezgilari darajasi ijobiy tomonga o‘zgaradi.Shu bilan birga, natriy xlorid, ya’ni tuzni ovqatlanish tartibidan to‘liq chiqarib tashlash yurak-qon tomir, bovul va asab tizimlarining buzilishi bilan organizmga zarar ko‘rsatadi.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/05/04/24358952_0:0:2400:1800_1920x0_80_0_0_066b183a09e81a6e0a3deb3cad4c5b54.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
tuz iste’mol
Meyoridan ortiqcha tuz iste’mol qilishning qanday xavfli oqibatlari bor
Ko‘p miqdorda tuz qon tomirlari va yurak faoliyatiga salbiy ta’sir qiladi, shuningdek, qon bosimini oshirishi mumkin.
Parhezshunos, tibbiyot fanlari nomzodi Irina Yuzup tuzning buyraklar salomatligi uchun zarari haqida ma’lumot berdi.
“Organizmda ortiqcha tuz bo‘lsa, buyraklar uni filtrlash uchun odatdagidan qattiqroq ishlaydi. Bunday og‘ir zo‘riqish natijasida buyraklarga zarar yetadi va davolanmasa, surunkali buyrak kasalligiga olib kelishi mumkin", – deydi mutaxassis.
Ko‘p miqdorda tuz qon tomirlari va yurak faoliyatiga salbiy ta’sir qiladi, shuningdek, qon bosimini oshirishi mumkin. Qolaversa, iste’mol qilinadigan tuz miqdorini nazorat qilish oson emas, chunki tuz – non, konserva, yarim tayyor mahsulotlar va qaylalarda ham mavjud, deya qo‘shimcha qildi Irina Yuzup.
Shifokor 3-5 kun davomida tuz iste’mol qilishni to‘xtatishga harakat qilishni tavsiya qildi. Mutaxassisning ta’kidlashicha, bu davrda ta’m sezgilari darajasi ijobiy tomonga o‘zgaradi.
Shu bilan birga, natriy xlorid, ya’ni tuzni ovqatlanish tartibidan to‘liq chiqarib tashlash yurak-qon tomir, bovul va asab tizimlarining buzilishi bilan organizmga zarar ko‘rsatadi.