Onkologiya - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 21.01.2022
Bu qiziq
Ushbu ruknimizda ilm-fan, inson sog‘ligi, foydali va zararli oziq-ovqatlar, parhez taomlar, shifokorlar maslahati va boshqa barcha uchun qiziqarli ma’lumotlar bor.

Qaysi kasalga chalinganlar loviya iste’mol qilishi mumkin emas?

© Sputnik / Natalya Ayriyankrasnaya fasol
krasnaya fasol - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 28.02.2023
Obuna bo‘lish
Parhezshunosning aytishicha, allergiya va oshqozon-ichak kasalligiga chalinganlarga qizil loviya iste’mol qilish mumkin emas. Qizil loviyaning foydasi va zarari haqida batafsil Sputnik maqolasida.
Shifokor parhezshunos Yelena Solomatinaning aytishicha, qizil loviyani allergiya holatlari va oshqozon-ichak kasalliklarida iste’mol qilish zararli. Loviya ushbu kasalliklarni kuchaytirishi mumkin.
“Qizil loviya tarkibida kletchatka juda ko‘p va oshqozon ichak kasalliklarida masalan, gastrit, pankreatit va oshqozon yarasida u kasallikni kuchaytiradi”, deydi mutaxasis.
Solomatinaning aytishicha, loviya hatto sog‘lom insonlarda ham meteorizm va og‘riqqa sabab bo‘lishi mumkin.
© © Depositphotos / anaumenkobobovie
bobovie - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 28.02.2023
bobovie

Qizil loviyaning foydali xususiyatlari

Loviya oson hazm bo‘ladigan oqsilli mahsulotdir. Bu vegetarianlar va ro‘za tutuvchilar uchun ajoyib go‘sht muqobili. Qizil loviya tarkibida 25% gacha oqsil mavjud bo‘lib, u ozuqaviy qiymati bo‘yicha go‘sht oqsilidan kam emas. Bundan tashqari, loviya oqsili 70 - 80% ga organizmga so‘rilish xususiyatiga ega.
Vazn yo‘qotish uchunn. Qizil loviya ishtahani bostiradigan moddalarni o‘z ichiga oladi, shuningdek, tez uglevodlarning so‘rilishini oldini oladi, shu bilan tanaga kiradigan kaloriyalar sonini kamaytiradi.
Yurak va qon tomirlari uchun. Qizil loviya tarkibidagi arginin azot almashinuvi jarayonlarida ishtirok etib, insulinga o‘xshash ta’sir ko‘rsatadi, bu qon shakar darajasini pasaytirishga yordam beradi va diabet rivojlanish xavfini kamaytiradi. Foliy kislota homosistein darajasini pasaytirishi mumkin, uning yuqori darajasi yurak va qon tomirlari kasalliklarining paydo bo‘lishining omillaridan biridir. Loviya tarkibidagi magniyning yuqori konsentratsiyasi qon aylanishiga ta’sir qiladi.
Ichaklar uchun foydali. Qizil loviya ozuqatolasiga boy. O‘simlik tolalari ovqat hazm qilish tizimining holatiga foydali ta’sir ko‘rsatadi, ichaklarni tozalashga va toksinlar va toksinlarni olib tashlashga yordam beradi. Bir stakan loviya tananing kunlik tolaga bo‘lgan ehtiyojini qondiradi.
Immunitet uchun foydali. Qizil loviya tarkibidagi oltingugurt immunitet tizimiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi va organizmning infeksiyalarga chidamliligini oshiradi. Antioksidant xususiyatlari toksinlarni yo‘q qilishni tezlashtiradi va immunitet tizimini yaxshilaydi.
Vitaminlar va mikroelementlar ko‘p. Loviya organizm uchun juda ko‘p muhim oziq moddalarni o‘z ichiga oladi. Qizil loviya alyuminiy, bor, kaliy, kaltsiy, magniy va misning mavjudligi bo‘yicha rekord o‘rnatadi. Bundan tashqari, ko‘p miqdorda oltingugurt, fosfor va temir mavjud. Tananing normal ishlashi uchun B guruhi vitaminlari, shuningdek S, E, K va muhim aminokislotalar zarur.

Qizil loviyaning zarari

Loviyani xom iste’mol qilmaslik kerak, chunki bu zaharlanishga olib kelishi mumkin. Xom loviya tarkibida fazin va fazaolunatit mavjud. Ularni loviyani suvda namlash yoki har qanday issiqlik bilan ishlov berish orqali osongina zararsizlantirish mumkin.
Podagra bilan og‘rigan yoki ushbu kasallikka moyil bo‘lgan odamlar loviya iste’molini cheklashlari kerak. Uning tarkibida purinlar deb ataladigan moddalar mavjud. Ular parchalanishi bilan siydik kislotasi ajralib chiqadi va ba’zi odamlarning buyragi uni tashqariga chiqara olmaydi. Siydik kislotasi darajasi ortib ketsa bu podagra kasali va uning kuchayishiga olib kelishi mumkin.
Keksalar va bolalar - loviyani ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishi kerak. Ushbu mahsulot uzoq vaqt davomida hazm bo‘ladi. Shu sababli oshqozonda og‘irlik hissi tug‘dirmaslik uchun, loviyani yotishdan oldin iste’mol qilish tavsiya etilmaydi.
Oshqozon va ichak kasalliklari bo‘lgan odamlar. Ovqat hazm qilish bilan bog‘liq muammolar loviya iste’mol qilgandan keyin qorinni shishiradi va gazlar paydo bo‘lishiga olib keladi. Qizil loviya tarkibidagi kletchatka moddasi gastrit va pankreatit kasalliklarini kuchaytirishi mumkin.
Yangiliklar lentasi
0