https://oz.sputniknews.uz/20230227/mutaxassis-oshqozon-ichak-tizimi-uchun-eng-zararli-mahsulotlarni-aytdi-32541421.html
Mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
Mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
Sputnik O‘zbekiston
Mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
2023-02-27T23:10+0500
2023-02-27T23:10+0500
2023-02-27T23:10+0500
bu qiziq
salomatlik
shifokorlar tavsiyasi
oshqozon-ichak tizimi
go‘sht
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/0c/02/30451869_0:67:1280:787_1920x0_80_0_0_8a5c92b9270a0221f0067412ec4b4e4a.jpg
Tibbiyot fanlari nomzodi, parhezshunos, kardiolog shifokor Svetlana Pavlichenkoning aytishicha, shakarga boy va ozuqaviy tolasi kam bo‘lgan mahsulotlar oshqozon-ichak tizimi uchun zararli hisoblanadi.Uning so‘zlariga ko‘ra, bunday mahsulotlarga shirinliklar va qadoqlangan sharbat, shuningdek, qizil go‘sht va go‘sht mahsulotlari kiradi.Qolaversa, turli xil kimoviy moddalarni o‘z ichiga olgan chuqur qayta ishlangan mahsulotlar ham oshqozon-ichak trakti uchun eng xavfli mahsulotlarga kiradi. Oshqozon-ichak traktining normal ishlashida ozuqa moddalarining so‘rilishida ishtirok etadigan ozuqaviy tolalar zarur.Ta’kidlash joiz, chuqur qayta ishlangan mahsulotlar tarkibida asosan uy sharoitida foydalanilmaydigan moddalar bo‘ladi, ya’ni bo‘yoqlar, shirinlashtiruvchi moddalar, aromatizatorlar, stabilizatorlar, emulgator va boshqa kimoviy moddalar.Konfetlar, muzqaymoq, kolbasa, energetik va gazli ichimliklar, bulochka va tortlar, chipslar, sous, tezpishar lapshalar- chuqur qayta ishlanadigan mahsulotlar hisoblanadi.Pavlichenko ortiqcha shakarni iste’mol qilish ichak mikrobiomasining muvozanatini buzishi mumkinligi haqida ogohlantirdi. “Bundan tashqari, shakar jigarning yog‘li degeneratsiyasiga olib keladi”,- deydi kardiolog.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/0c/02/30451869_72:0:1209:853_1920x0_80_0_0_f8484e31102c5accd1801d426041ff67.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
Mutaxassis oshqozon-ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlarni aytdi
Mutaxassisning aytishicha, qizil go‘sht va go‘sht mahsulotlari oshqozon ichak tizimi uchun eng zararli mahsulotlar hisoblanadi.
Tibbiyot fanlari nomzodi, parhezshunos, kardiolog shifokor Svetlana Pavlichenkoning aytishicha, shakarga boy va ozuqaviy tolasi kam bo‘lgan mahsulotlar oshqozon-ichak tizimi uchun zararli hisoblanadi.
Uning so‘zlariga ko‘ra, bunday mahsulotlarga shirinliklar va qadoqlangan sharbat, shuningdek, qizil go‘sht va go‘sht mahsulotlari kiradi.
Qolaversa, turli xil kimoviy moddalarni o‘z ichiga olgan chuqur qayta ishlangan mahsulotlar ham oshqozon-ichak trakti uchun eng xavfli mahsulotlarga kiradi. Oshqozon-ichak traktining normal ishlashida ozuqa moddalarining so‘rilishida ishtirok etadigan ozuqaviy tolalar zarur.
“Chuqur qayta ishlanadigan mahsulotlar tarkibida rafinadlangan uglevodlar bor. Muntazam iste’mol qilinganda, ular ichaklar faoliyatiga salbiy ta’sir qiladi”, - deydi shifokor.
Ta’kidlash joiz, chuqur qayta ishlangan mahsulotlar tarkibida asosan uy sharoitida foydalanilmaydigan moddalar bo‘ladi, ya’ni bo‘yoqlar, shirinlashtiruvchi moddalar, aromatizatorlar, stabilizatorlar, emulgator va boshqa kimoviy moddalar.
Konfetlar, muzqaymoq, kolbasa, energetik va gazli ichimliklar, bulochka va tortlar, chipslar, sous, tezpishar lapshalar- chuqur qayta ishlanadigan mahsulotlar hisoblanadi.
Pavlichenko ortiqcha shakarni iste’mol qilish ichak mikrobiomasining muvozanatini buzishi mumkinligi haqida ogohlantirdi. “Bundan tashqari, shakar jigarning yog‘li degeneratsiyasiga olib keladi”,- deydi kardiolog.