Onkologiya - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 21.01.2022
Bu qiziq
Ushbu ruknimizda ilm-fan, inson sog‘ligi, foydali va zararli oziq-ovqatlar, parhez taomlar, shifokorlar maslahati va boshqa barcha uchun qiziqarli ma’lumotlar bor.

Bahorda eng zarur oziq-ovqatlar - diyetolog maslahati

© Sputnik / Mediabankka o‘tishZelen
Zelen - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 22.02.2023
Obuna bo‘lish
Parhezshunos aytishiga ko‘ra, bahorda eng foydali mahsulotlar bu - meva, sabzavot, rezavorlar, don va go‘sht mahsulotlari.
Qishda davomida vitamin yetishmasligidan zaiflashgan organizmni qo‘llab-quvvatlash uchun bahorda qanday ovqatlarga e’tibor berish kerak? Ushbu savol bilan Sputnik diyetolog, tibbiyot fanlari nomzodi Yelena Solomatinaga murojaat qildi.
Uning fikricha, bahorgi parhezda ko‘p miqdorda vitaminlar, antioksidantlar va ozuqa tolalari bo‘lishi kerak, bu tanaga yo‘qolgan energiyani qaytarishga yordam beradi. Shu sababli, diyetologning ta’kidlashicha, bahor menyusida meva, sabzavot va rezavor mevalarga muhim o‘rin berilishi kerak.

"Sabzavotlar, mevalar va rezavorlar tarkibida organizm uchun zarur bo‘lgan vitamin S, ozuqa tolalari, bioflavonoidlar, antioksidantlar mavjud," - dedi Solomatina.

Uning so‘zlariga ko‘ra, ko‘p miqdorda kerakli vitaminlar yangi ko‘katlar va hatto tuzlangan karam tarkibida ham mavjud.
"S vitaminining kerakli dozasini, masalan, bir porsiya tuzlangan karam, bir hovuch muzlatilgan qora smorodina, bulg‘or qalampirining yarmi va sitrus mevalaridan olish mumkin, ular hozir juda ko‘p", dedi Solomatina.
Bundan tashqari, ovqatlanish mutaxassisi bahorgi parhezga issiqxona turplari va ko‘katlarni kiritishni taklif qildi.

Qishda zaiflashgan organizm A, B, D va E vitaminlariga ham muhtoj, deya davom etdi u. Ushbu moddalarning etishmasligini to‘ldirish uchun siz to‘liq donli undan tayyordlangan non, yong‘oq, go‘sht, baliq, qaymoq va boshqa bir qator mahsulotlar bilan taomnomani to‘ldirishingiz kerak.

"Vitamin V - to‘liq donli un, don, go‘sht mahsulotlari, jigar. Yog‘da eriydigan E vitamini o‘simlik moylari, urug‘lar, yong‘oqlarda mavjud. A vitamini - qaymoq, sariyog‘, tuxum sarig‘i. Hozirda etishmayotgan D vitamini - yog‘li baliq, baliq jigarida bor, - dedi Solomatina.
Shuningdek, u kartoshka puresiga zig‘ir urug‘ini qo‘shib iste’mol qilishni tavsiya etdi.
Yangiliklar lentasi
0