https://oz.sputniknews.uz/20230222/bahorda-eng-zarur-oziq-ovqatlar---dietolog-maslahati-32457758.html
Bahorda eng zarur oziq-ovqatlar - diyetolog maslahati
Bahorda eng zarur oziq-ovqatlar - diyetolog maslahati
Sputnik O‘zbekiston
Parhezshunos aytishiga ko‘ra, bahorda eng foydali mahsulotlar bu - meva, sabzavot, rezavorlar, don va go‘sht mahsulotlari. 22.02.2023, Sputnik O‘zbekiston
2023-02-22T22:22+0500
2023-02-22T22:22+0500
2023-02-22T22:22+0500
bu qiziq
sog‘liq
foydali mahsulotlar
foydali
shifokor
shifokorlar tavsiyasi
doktor maslahati
diyeta
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/0b/19/21525977_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_3501f5321b55a4c5b6cb89fd34d2c07c.jpg
Qishda davomida vitamin yetishmasligidan zaiflashgan organizmni qo‘llab-quvvatlash uchun bahorda qanday ovqatlarga e’tibor berish kerak? Ushbu savol bilan Sputnik diyetolog, tibbiyot fanlari nomzodi Yelena Solomatinaga murojaat qildi. Uning fikricha, bahorgi parhezda ko‘p miqdorda vitaminlar, antioksidantlar va ozuqa tolalari bo‘lishi kerak, bu tanaga yo‘qolgan energiyani qaytarishga yordam beradi. Shu sababli, diyetologning ta’kidlashicha, bahor menyusida meva, sabzavot va rezavor mevalarga muhim o‘rin berilishi kerak.Uning so‘zlariga ko‘ra, ko‘p miqdorda kerakli vitaminlar yangi ko‘katlar va hatto tuzlangan karam tarkibida ham mavjud. Bundan tashqari, ovqatlanish mutaxassisi bahorgi parhezga issiqxona turplari va ko‘katlarni kiritishni taklif qildi."Vitamin V - to‘liq donli un, don, go‘sht mahsulotlari, jigar. Yog‘da eriydigan E vitamini o‘simlik moylari, urug‘lar, yong‘oqlarda mavjud. A vitamini - qaymoq, sariyog‘, tuxum sarig‘i. Hozirda etishmayotgan D vitamini - yog‘li baliq, baliq jigarida bor, - dedi Solomatina.Shuningdek, u kartoshka puresiga zig‘ir urug‘ini qo‘shib iste’mol qilishni tavsiya etdi.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/0b/19/21525977_341:0:3072:2048_1920x0_80_0_0_c7e6f083df79068748633191db2bb80b.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
sog‘liq, foydali mahsulotlar, foydali, shifokor, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, diyeta
sog‘liq, foydali mahsulotlar, foydali, shifokor, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, diyeta
Bahorda eng zarur oziq-ovqatlar - diyetolog maslahati
Parhezshunos aytishiga ko‘ra, bahorda eng foydali mahsulotlar bu - meva, sabzavot, rezavorlar, don va go‘sht mahsulotlari.
Qishda davomida vitamin yetishmasligidan zaiflashgan organizmni qo‘llab-quvvatlash uchun bahorda qanday ovqatlarga e’tibor berish kerak? Ushbu savol bilan Sputnik diyetolog, tibbiyot fanlari nomzodi Yelena Solomatinaga murojaat qildi.
Uning fikricha, bahorgi parhezda ko‘p miqdorda vitaminlar, antioksidantlar va ozuqa tolalari bo‘lishi kerak, bu tanaga yo‘qolgan energiyani qaytarishga yordam beradi. Shu sababli, diyetologning ta’kidlashicha, bahor menyusida meva, sabzavot va rezavor mevalarga muhim o‘rin berilishi kerak.
"Sabzavotlar, mevalar va rezavorlar tarkibida organizm uchun zarur bo‘lgan vitamin S, ozuqa tolalari, bioflavonoidlar, antioksidantlar mavjud," - dedi Solomatina.
Uning so‘zlariga ko‘ra, ko‘p miqdorda kerakli vitaminlar yangi ko‘katlar va hatto tuzlangan karam tarkibida ham mavjud.
"S vitaminining kerakli dozasini, masalan, bir porsiya tuzlangan karam, bir hovuch muzlatilgan qora smorodina, bulg‘or qalampirining yarmi va sitrus mevalaridan olish mumkin, ular hozir juda ko‘p", dedi Solomatina.
Bundan tashqari, ovqatlanish mutaxassisi bahorgi parhezga issiqxona turplari va ko‘katlarni kiritishni taklif qildi.
Qishda zaiflashgan organizm A, B, D va E vitaminlariga ham muhtoj, deya davom etdi u. Ushbu moddalarning etishmasligini to‘ldirish uchun siz to‘liq donli undan tayyordlangan non, yong‘oq, go‘sht, baliq, qaymoq va boshqa bir qator mahsulotlar bilan taomnomani to‘ldirishingiz kerak.
"Vitamin V - to‘liq donli un, don, go‘sht mahsulotlari, jigar. Yog‘da eriydigan E vitamini o‘simlik moylari, urug‘lar, yong‘oqlarda mavjud. A vitamini - qaymoq, sariyog‘, tuxum sarig‘i. Hozirda etishmayotgan D vitamini - yog‘li baliq, baliq jigarida bor, - dedi Solomatina.
Shuningdek, u kartoshka puresiga zig‘ir urug‘ini qo‘shib iste’mol qilishni tavsiya etdi.