https://oz.sputniknews.uz/20221003/shakar-ornini-bosuvchi-mahsulotlar-saratonga-olib-keladi---olimlar-28735111.html
Shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotlar saratonga olib keladi - olimlar
Shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotlar saratonga olib keladi - olimlar
Sputnik O‘zbekiston
Janubiy Kaliforniya universiteti olimlarining aytishicha, shakar o‘rnini bosuvchi mahsulot saratonga olib keladi 03.10.2022, Sputnik O‘zbekiston
2022-10-03T21:53+0500
2022-10-03T21:53+0500
2022-10-03T21:53+0500
bu qiziq
shakar
olimlar
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/0a/03/28734957_0:0:640:360_1920x0_80_0_0_70bdd0137f39357c9b50489382b74047.jpg
AQShning Janubiy Kaliforniya universiteti shifokorlari shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotning zararli xususiyatlaridan ogohlantirishmoqda. Aytilishicha, bunday mahsulotlar xavfli kasalliklarga olib kelishi mumkin.Olimlar sichqonlarda tadqiqot olib borishgan. Yosh sichqonlarga shakar o‘rnini bosuvchi moddaning bir qancha turlari berilgan. Mahsulot kemiruvchilarda xotiraning buzilishi va miya sohasida o‘zgarishlarga olib kelgan.Shuningdek shirinlashtiruvchining metabolizmga ham ta’siri aniqlangan. Bu qandli diabet va boshqa kasalliklarni qo‘zg‘atishi mumkinMutaxassislar organizmga zarar qilishi mumkin bo‘lgan bir qancha qo‘shimcha moddalarni keltirib o‘tishgan:- Saxarin - organizm uni hazm qilmaydi. Uni muntazam iste’mol qilish saratonga chalinish xavfini oshiradi- Aspartam- kam kaloriyali ichimliklarda ko‘p bo‘ladi. Uni choyga qo‘shish mutlaqo mumkin emas. Moddani muntazam iste’mol qilish jigar va o‘pka saratoni kasalliklarini rivojlantiradi, miyani shikastlaydi.- Siklamit- bir qancha mamlakatlarda taqiqlangan. Buyrak yetishmovchiligiga olib keladi- Kaliy atsesulfami - kanserogen hisoblanadi. Gazli ichimliklarda ko‘p bo‘ladi.- Ksilit - kaloriyasi ko‘p qo‘shimcha modda. Moddalar almashinuvida buzilishlarga olib keladi.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/0a/03/28734957_80:0:560:360_1920x0_80_0_0_195e00bd8ca969b7083fcc039b159305.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
shakar, olimlar
Shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotlar saratonga olib keladi - olimlar
Janubiy Kaliforniya universiteti olimlarining aytishicha, shakar o‘rnini bosuvchi mahsulot saratonga olib keladi
AQShning Janubiy Kaliforniya universiteti shifokorlari shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotning zararli xususiyatlaridan ogohlantirishmoqda. Aytilishicha, bunday mahsulotlar xavfli kasalliklarga olib kelishi mumkin.
Olimlar sichqonlarda tadqiqot olib borishgan. Yosh sichqonlarga shakar o‘rnini bosuvchi moddaning bir qancha turlari berilgan. Mahsulot kemiruvchilarda xotiraning buzilishi va miya sohasida o‘zgarishlarga olib kelgan.
Shuningdek shirinlashtiruvchining metabolizmga ham ta’siri aniqlangan. Bu qandli diabet va boshqa kasalliklarni qo‘zg‘atishi mumkin
Mutaxassislar organizmga zarar qilishi mumkin bo‘lgan bir qancha qo‘shimcha moddalarni keltirib o‘tishgan:
- Saxarin - organizm uni hazm qilmaydi. Uni muntazam iste’mol qilish saratonga chalinish xavfini oshiradi
- Aspartam- kam kaloriyali ichimliklarda ko‘p bo‘ladi. Uni choyga qo‘shish mutlaqo mumkin emas. Moddani muntazam iste’mol qilish jigar va o‘pka saratoni kasalliklarini rivojlantiradi, miyani shikastlaydi.
- Siklamit- bir qancha mamlakatlarda taqiqlangan. Buyrak yetishmovchiligiga olib keladi
- Kaliy atsesulfami - kanserogen hisoblanadi. Gazli ichimliklarda ko‘p bo‘ladi.
- Ksilit - kaloriyasi ko‘p qo‘shimcha modda. Moddalar almashinuvida buzilishlarga olib keladi.
Agar shakar o‘rnini bosuvchi mahsulotda ushbu moddalar bo‘lsa, aslo iste’mol qilmagan ma’qul.