Onkologiya - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 21.01.2022
Bu qiziq
Ushbu ruknimizda ilm-fan, inson sog‘ligi, foydali va zararli oziq-ovqatlar, parhez taomlar, shifokorlar maslahati va boshqa barcha uchun qiziqarli ma’lumotlar bor.

Baliq go‘shti oddiy go‘sht o‘rnini bosa oladimi?

© © Depositphotos / Grafvisionriba
riba - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 31.08.2022
Obuna bo‘lish
Mutaxassis baliq va qoramol go‘shtining foydali xususiyatlarini taqqosladi
Pesketarianstvo - faqat baliq va dengiz mahsulotlarini iste’mol qilishni bildiradi. Ko‘pgina Yevropa mamlakatlarida ushbu madaniyat ommalashmoqda. Bu organizmga qanday ta’sir qiladi? Shifokor-parhezshunos, terapevt Aleksandra Razarenova baliq va koramol go‘shtining foydali xususiyatlarini taqqosladi.

“ Baliq go‘shtini haftada ikki-uch marotaba iste’mol qilish meyor hisoblanadi. Baliq oqsillari go‘shtga nisbatan tez, atigi ikki-uch soatda hazm bo‘ladi. Oqsildan tashqari, baliq omega-3 yog‘li kislotalar manbai. Ushbu modda yurak-qon tomir tizimi kasalliklarini oldini oladi. Shuningdek, yog‘li eruvchan D, A, E, vitaminlari, V guruhi vitaminlari hamda selen, fosfor, magniy, natriy va kaliy kabi minerallar baliq tarkibida bor”, - deydi mutaxassis.

Shifokorning aytishicha, agar qattiq tibbiy ko‘rsatmalar bo‘lmasa, qoramol go‘shtidan voz kechib faqat baliq iste’mol qilish shart emas.

Birinchidan, oqsil komponentlari turlicha bo‘lgani yaxshi. Chunki oqsillarning biologik qiymati shuncha katta bo‘ladi. Ikkinchidan, go‘sht temir moddasiga ega, shuning uchun tezroq hazm bo‘ladi.

Agar muvozanatlashtirilgan va foydali mahsulotlardan tuzilgan ratsion bo‘lsa, go‘sht iste’mol qilmaslik mumkin va bu organizmga salbiy ta’sir ko‘rsatmaydi. Biroq, har bir organizm turlicha ekanligini hisobga olgan holda, ba’zi istisnolarni ham aytib o‘tish kerak. Masalan, sportchilar uchun, homiladorlik va emiziklik paytida, kamqonlik yoki kuchsiz immunitetda go‘sht iste’mol qilish zarur. Va bunda baliq go‘shti oddiy go‘sht o‘rnini bosa olmaydi.
Ammo shifokorning aytishicha, keksayganda go‘shtdan voz kechish salomatlik uchun foydali bo‘ladi.
Yangiliklar lentasi
0