https://oz.sputniknews.uz/20220521/yosh-bolada-oziq-ovqat-allergiyasi-paydo-bolishiga-nima-sabab-boladi---shifokor-javobi-24707403.html
Yosh bolada oziq-ovqat allergiyasi paydo bo‘lishiga nima sabab bo‘ladi - shifokor javobi
Yosh bolada oziq-ovqat allergiyasi paydo bo‘lishiga nima sabab bo‘ladi - shifokor javobi
Sputnik O‘zbekiston
Oxirgi vaqtlarda yosh bolalarda sut, tuxum, baliq, parranda go‘shti, sitrus mevalar va boshqa taommlarga nisbatan allergiya bo‘lishi holatlari ko‘p uchramoqda. Ushbu... 21.05.2022, Sputnik O‘zbekiston
2022-05-21T13:49+0500
2022-05-21T13:49+0500
2022-05-21T13:50+0500
jamiyat
sog‘liqni saqlash vaziri
shifokorlar tavsiyasi
doktor maslahati
diyeta
soliq
foydali mahsulotlar
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/05/15/24707524_0:0:1061:597_1920x0_80_0_0_c86bafdfd5fe38fef91e692cb90c3514.jpg
TOShKENT, 21-may - Sputnik. Oziq-ovqat allergiyasiga asosan 5 yoshgacha bo‘lgan go‘daklar chalinadi, 6 yosh va undan kattalarda bu holat juda kam uchraydi. Xo‘sh, yosh bolalarda ushbu xavfli holat paydo bo‘lishiga asosiy sabab nima?Ushbu savolga Respublika ilmiy ixtisoslashtirilgan allergologiya markazi direktori, tibbiyot fanlari doktori, professor Ilmira Razikova javob berdi.Odatda allergiyaning ushbu turidan ko‘proq bolalar, xususan emizikli go‘daklar aziyat chekadi. Kattalarda esa xastalik nisbatan kam uchraydi. Allergiyaning asl sababi immunitetning genetik darajada buzilishi hisoblanib, u nasl suradi yoki favqulodda paydo bo‘ladi, deydi shifokor. Bundan tashqari, chaqaloqning ko‘krak suti o‘rniga, sun’iy aralashmalar bilan oziqlantirilishi yoki chala tug‘ilishi, oshqozon-ichak tizimi, o‘t yo‘llari yoki jigar xastaliklari oziq-ovqat allergiyasini keltirib chiqaruvchi omillar sirasidan.Qolaversa, sigir suti — allergen mahsulot. Tarkibida 40 dan ortiq oqsil guruhlari bo‘lib, asosiy qismi kazeinlar va zardob oqsillaridan iborat. Unda allergiyaga sababchi bo‘lishi mumkin bo‘lgan f2, Bos d 4, Bos d 5, Bos d 6, Bos d 8, Bos d 9, Bos d 10, Bos d 11, Bos d 12 allergenlari mavjud.Ularga 2-3 foiz emizikli bolalarda allergiya uchraydi. O‘g‘il-qizlar 5 yoshga kirgach, 80 foizida mazkur holat yo‘qoladi. Olti yoshga kelib esa 100 nafar boladan 1 nafaridagina sigir sutiga nisbatan allergiya kuzatilishi mumkin.Kattalar ham ba’zan bu turdagi allergiyadan aziyat chekadi. Misol uchun, ayrim kishilarda tamolarga hid, rang va ta’m bag‘ishlash maqsadida solinadigan qo‘shimchalar, xususan, sariq-tillarang ko‘rinish beradigan tartrazin allergik reaksiya paydo qiladi. Natriy nitrat, natriy glyutamat va salitsilatlarni ham shular sirasiga kiritish mumkin.Oziq-ovqat allergiyasining xatarli tomoni, allergenning oz miqdori ham inson hayotiga xavf tug‘dirishi, anafilaktik shok holatini keltirib chiqarishi mumkin.Sog‘liqni saqlash vazirligi xabariga asosan.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e6/05/15/24707524_114:0:1033:689_1920x0_80_0_0_59a16fa60da4e7388ee30a99fea053af.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
jamiyat, sog‘liqni saqlash vaziri, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, diyeta, soliq, foydali mahsulotlar
jamiyat, sog‘liqni saqlash vaziri, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, diyeta, soliq, foydali mahsulotlar
Yosh bolada oziq-ovqat allergiyasi paydo bo‘lishiga nima sabab bo‘ladi - shifokor javobi
13:49 21.05.2022 (yangilandi: 13:50 21.05.2022) Oxirgi vaqtlarda yosh bolalarda sut, tuxum, baliq, parranda go‘shti, sitrus mevalar va boshqa taommlarga nisbatan allergiya bo‘lishi holatlari ko‘p uchramoqda. Ushbu mavzuda mutaxassis xulosasi bilan tanishing.
TOShKENT, 21-may - Sputnik. Oziq-ovqat allergiyasiga asosan 5 yoshgacha bo‘lgan go‘daklar chalinadi, 6 yosh va undan kattalarda bu holat juda kam uchraydi.
Xo‘sh, yosh bolalarda ushbu xavfli holat paydo bo‘lishiga asosiy sabab nima?
Ushbu savolga Respublika ilmiy ixtisoslashtirilgan allergologiya markazi direktori, tibbiyot fanlari doktori, professor Ilmira Razikova javob berdi.
Odatda allergiyaning ushbu turidan ko‘proq bolalar, xususan emizikli go‘daklar aziyat chekadi. Kattalarda esa xastalik nisbatan kam uchraydi. Allergiyaning asl sababi immunitetning genetik darajada buzilishi hisoblanib, u nasl suradi yoki favqulodda paydo bo‘ladi, deydi shifokor.
Bolalardagi kasallik rivojlanishiga ko‘pincha onaning homiladorlik yoki emizikli davrida noto‘g‘ri ovqatlanishi sabab bo‘ladi. Aytaylik, ayol homiladorlik paytida haddan ziyod ko‘p tuxum iste’mol qilsa, oradan ma’lum vaqt o‘tib bolada aynan shu mahsulotga nisbatan allergiya paydo bo‘lishi ehtimoli mavjud.
Bundan tashqari, chaqaloqning ko‘krak suti o‘rniga, sun’iy aralashmalar bilan oziqlantirilishi yoki chala tug‘ilishi, oshqozon-ichak tizimi, o‘t yo‘llari yoki jigar xastaliklari oziq-ovqat allergiyasini keltirib chiqaruvchi omillar sirasidan.
Qolaversa, sigir suti — allergen mahsulot. Tarkibida 40 dan ortiq oqsil guruhlari bo‘lib, asosiy qismi kazeinlar va zardob oqsillaridan iborat. Unda allergiyaga sababchi bo‘lishi mumkin bo‘lgan f2, Bos d 4, Bos d 5, Bos d 6, Bos d 8, Bos d 9, Bos d 10, Bos d 11, Bos d 12 allergenlari mavjud.
Ularga 2-3 foiz emizikli bolalarda allergiya uchraydi. O‘g‘il-qizlar 5 yoshga kirgach, 80 foizida mazkur holat yo‘qoladi. Olti yoshga kelib esa 100 nafar boladan 1 nafaridagina sigir sutiga nisbatan allergiya kuzatilishi mumkin.
Kattalar ham ba’zan bu turdagi allergiyadan aziyat chekadi. Misol uchun, ayrim kishilarda tamolarga hid, rang va ta’m bag‘ishlash maqsadida solinadigan qo‘shimchalar, xususan, sariq-tillarang ko‘rinish beradigan tartrazin allergik reaksiya paydo qiladi. Natriy nitrat, natriy glyutamat va salitsilatlarni ham shular sirasiga kiritish mumkin.
Oziq-ovqat allergiyasining xatarli tomoni, allergenning oz miqdori ham inson hayotiga xavf tug‘dirishi, anafilaktik shok holatini keltirib chiqarishi mumkin.
Sog‘liqni saqlash vazirligi
xabariga asosan.