Onkologiya - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 21.01.2022
Bu qiziq
Ushbu ruknimizda ilm-fan, inson sog‘ligi, foydali va zararli oziq-ovqatlar, parhez taomlar, shifokorlar maslahati va boshqa barcha uchun qiziqarli ma’lumotlar bor.

Rediskaning foydali jihatlari

© Sputnik / Igor Zarembo / Mediabankka o‘tishProdaja ovoshey na prodovolstvennom rinke
Prodaja ovoshey na prodovolstvennom rinke - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 13.05.2022
Obuna bo‘lish
Tadqiqotlar rediskaning yurak, jigar faoliyati hamda saratonni oldini olishda ijobiy ta’sirini tasdiqladi.
RIA Novostining En Son Haber nashriga tayanib xabar berishicha, olimlar muntazam rediska iste’mol qilish saraton kasalligi bilan kurashishda, yurak va jigar faoliyatini yaxshilashda ijobiy ta’sirlarini tasdiqlagan.
Odatda rediskadan salat va boshqa taomlar uchun masalliq sifatida foydalaniladi. Biroq, sabzavotning o‘zini iste’mol qilish va kunlik rayionga kiritishning asosli sabablari bor.
To‘yimli moddalar ko‘p
Rediskaning rangi qanday bo‘lmasin, barchasi foydali. U antioksidantlarga boy.
Rediska- S vitamining koni. Oziq moddalarning uyg‘unligi oksidlanish natijasida hujayralar halok bo‘lishidan va umuman hujayra shikastlanishiga qarshi kurashishga yordam beradi, immunitet tizimini mustahkamlaydi va infeksiyalardan himoya qiladi.
Saratonga qarshi kurashishga yordam beradi
Bundan tashqari, rediska organizmni yetarli miqdorda V vitaminlari, kaliy, kalsiy, temir, magniy bilan ta’minlaydi. Tabiiy elementlarni o‘z ichiga oladi. Yallig‘lanishni kamaytiradi, hujayralarni saratonga olib keladigan moddalardan himoya qiladi va zararli kasallik hujayralarining o‘sishini kamaytiradi.
Tadqiqotlarga ko‘ra, sabzavotdagi tabiiy birikmalar sut bezi, prostata, yo‘g‘on ichak, jigar va o‘pka saratoni rivojlanishining oldini oladi.

Yurakni mustahkamlaydi

Qizil redis yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olish, yurak sog‘lig‘ini saqlash uchun samarali vosita. Uning ozuqaviy moddalari qon bosimini va yurak xastaliklari xavfini kamaytirishga yordam beradi. Sabzavot tarkibida qon aylanishini yaxshilaydigan tabiiy nitratlar mavjud.

Qandli diabetdan himoya qiladi

Olimlar redisning glyukoza darajasiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini aniqladi. Shuningdek, u glyukozaning mushak to‘qimalari tomonidan so‘rilishini kuchaytirib, ichaklarda so‘rilishini kamaytiradi. Bularning barchasi qonda shakarni pasaytiradi.
Ushbu supersabzavotni muntazam iste’mol qilish adiponektin ishlab chiqarishni rag‘batlantiradi. Redis tarkibida Q10 koenzimi ham mavjud. U ham diabet rivojlanishining oldini olishga yordam beradi.

Jigar va buyraklar faoliyatini yaxshilaydi

Redis jigarni toksinlardan tozalashga yordam beradi, tiklanishiga hissa qo‘shadi. Bunga indol-3-karbinol va 4-metiltio-3-butenilizotiyosiyanat yordam beradi. Tushunarsiz nomlar, biroq juda foydali birikmalar. Bundan tashqari, ular buyraklarga toksinlarni organizmdan chiqarishga yordam beradi.
Yangiliklar lentasi
0