https://oz.sputniknews.uz/20220413/tuxumni-qanday-togri-pishirish-kerak-23965906.html
Tuxumni qanday to‘g‘ri pishirish kerak?
Tuxumni qanday to‘g‘ri pishirish kerak?
Sputnik O‘zbekiston
Parhezshunoslar aytishiga ko‘ra, tuxumning organizm uchun qanchalik foydali bo‘lishi uni qanday holda iste’mol qilishga, ya’ni tayyorlashga bog‘liq. 13.04.2022, Sputnik O‘zbekiston
2022-04-13T22:27+0500
2022-04-13T22:27+0500
2022-04-13T22:27+0500
bu qiziq
foydali
foydali mahsulotlar
shifokorlar tavsiyasi
doktor maslahati
sog‘liq
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/1085/13/10851378_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_83547d228441914018f6597e7f21d874.jpg
Oqsillar, vitaminlar va foydali yog‘lar sabab tuxum eng foydali mahsulot sanaladi. Biroq, agar uni noto‘g‘ri usullarda pishirsangiz, undan faqat zararlanish mumkin. RIA Novosti parhezshunoslarning bu xususida tavsiyalarini e’lon qildi.Biroq, bu usul yurak muammolari bo‘lgan insonlarga to‘g‘ri kelmaydi. Chunki tez pishirilganda xolesterin oksidlanadi. Bunda faqatgina tuxumni qattiq holgacha qaynatish yoki pashot usulida tayyorlash mumkin: ya’ni tuxum sarig‘i yarimtayyor bo‘lib, suyuq holda iste’mol qilinadi.Omletni sevuvchilar esa tuxumni sutsiz va shakarsiz, sabzavotlar qo‘shib tayyorlashi kerak. Shuningdek, parhezshunoslar, skovorodada, yog‘siz qovurilgan tuxumni ham foydali deb hisoblashadi.Odatda ko‘pchilik tuxumni qaynatish uchun, avval olovda qaynab turgan suvga soladi. Bunda tuxum yashil rangga kiradi. Bu usul noto‘g‘ri. Tuxumning qaynatilganda yao‘shir rangga kirish temir moddasi sulfadi bo‘lib, ichak yallig‘lanishiga olib kelishi mumkin. Ekspertlarning fikricha, tuxum va suv birga qaynaganda yaxshi tayyorlanadi.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/1085/13/10851378_167:0:1874:1280_1920x0_80_0_0_7d22b9483a80b9bf4a0db7f7b568696b.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
foydali, foydali mahsulotlar, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, sog‘liq
foydali, foydali mahsulotlar, shifokorlar tavsiyasi, doktor maslahati, sog‘liq
Tuxumni qanday to‘g‘ri pishirish kerak?
Parhezshunoslar aytishiga ko‘ra, tuxumning organizm uchun qanchalik foydali bo‘lishi uni qanday holda iste’mol qilishga, ya’ni tayyorlashga bog‘liq.
Oqsillar, vitaminlar va foydali yog‘lar sabab tuxum eng foydali mahsulot sanaladi. Biroq, agar uni noto‘g‘ri usullarda pishirsangiz, undan faqat zararlanish mumkin. RIA Novosti parhezshunoslarning bu xususida tavsiyalarini e’lon qildi.
Ekspertlarning ma’lumotlariga ko‘ra, tuxumning organizm uchun qanchalik foydali bo‘lishi uni qanday holda iste’mol qilishga, ya’ni tayyorlashga bog‘liq. Agar tuxum uzoq vaqt qaynatilsa yoki toblansa, oqsillarni hazm qilish jarayoni oson kechadi, biroq, bir qancha foydali moddalar yo‘qoladi. Tuxumni baland olovda pishirish lozim. Shunda u foydali vitaminlarni o‘zida saqlab qoladi.
Biroq, bu usul yurak muammolari bo‘lgan insonlarga to‘g‘ri kelmaydi. Chunki tez pishirilganda xolesterin oksidlanadi. Bunda faqatgina tuxumni qattiq holgacha qaynatish yoki pashot usulida tayyorlash mumkin: ya’ni tuxum sarig‘i yarimtayyor bo‘lib, suyuq holda iste’mol qilinadi.
Omletni sevuvchilar esa tuxumni sutsiz va shakarsiz, sabzavotlar qo‘shib tayyorlashi kerak. Shuningdek, parhezshunoslar, skovorodada, yog‘siz qovurilgan tuxumni ham foydali deb hisoblashadi.
Odatda ko‘pchilik tuxumni qaynatish uchun, avval olovda qaynab turgan suvga soladi. Bunda tuxum yashil rangga kiradi. Bu usul noto‘g‘ri. Tuxumning qaynatilganda yao‘shir rangga kirish temir moddasi sulfadi bo‘lib, ichak yallig‘lanishiga olib kelishi mumkin. Ekspertlarning fikricha, tuxum va suv birga qaynaganda yaxshi tayyorlanadi.