https://oz.sputniknews.uz/20211214/piyoz-eyish-kimga-foyda-va-kimga-zarar-keltiradi---parhezshunos-21776867.html
Piyoz yeyish kimga foyda va kimga zarar keltiradi - parhezshunos
Piyoz yeyish kimga foyda va kimga zarar keltiradi - parhezshunos
Sputnik O‘zbekiston
Piyozning foydasi va zarari haqida hamda qanday kasalikka chalinganlar uni iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lishi kerakligi haqida parhezshunos-shifokor maslahati.
2021-12-14T06:30+0500
2021-12-14T06:30+0500
2021-12-14T06:30+0500
jamiyat
keto-diyeta
shifokorlar tavsiyasi
foydali
sog‘liq
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/0c/0d/21776789_11:0:820:455_1920x0_80_0_0_8a02472f7a4609e07d160cc935e272d6.jpg
TOShKENT, 14 dek — Sputnik. Kanada parhezshunoslar uyushmasi a’zosi Natalya Nefedova kimga piyoz yeyish foydali ekanligi va qanday kasalligi borlar ushbu sabzavotni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishi kerakligi aytdi.Uning so‘zlariga ko‘ra, piyoz tarkibida vitamin va minerallar, tolalar va ko‘plab fitomoddalar bor. Noyob kimoviy tarkibi tufayli piyoz organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarini oldini oladi va immunitet tizimini mustahkamlaydi. Bundan tashqari, u ayrim kasalliklarga chalingan odamlar uchun foydalidir, deb qo‘shimcha qildi parhezshunos.Piyoz ta’mi tuz iste’molini kamaytirishga ham yordam beradi, dedi shifokor. Biroq, piyozni dori kabi faqat kasal bo‘lganlar yeyishi shart, deb o‘ylamaslik kerak. Bu sabzavotni profilaktika uchun muntazam ravishda iste’mol qilish yaxshiroq bo‘ladi, deydi parhezshunos.Piyozni ba’zi odamlarda ehtiyotlik bilan piyoz iste’mol qilishi kerak. "Ichak sindromi, gastrit yoki zarda bezovta qilsa ehtiyot bo‘lish kerak", - dedi Nefedova. Piyoz chirimasligi va foydali xususiyatlarini yo‘qotmasligi uchun uni salqin sharoitda saqlash kerak, deb xulosa qildi u.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/0c/0d/21776789_112:0:719:455_1920x0_80_0_0_8afb5d7750d1e31b192dc5eb5ac2ddd8.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
piyoz foydasi zarar kasalik parhezshunos shifokor maslahat
piyoz foydasi zarar kasalik parhezshunos shifokor maslahat
Piyoz yeyish kimga foyda va kimga zarar keltiradi - parhezshunos
Piyozning foydasi va zarari haqida hamda qanday kasalikka chalinganlar uni iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lishi kerakligi haqida parhezshunos-shifokor maslahati.
TOShKENT, 14 dek — Sputnik. Kanada parhezshunoslar uyushmasi a’zosi Natalya Nefedova kimga piyoz yeyish foydali ekanligi va qanday kasalligi borlar ushbu sabzavotni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishi kerakligi aytdi.
Uning so‘zlariga ko‘ra, piyoz tarkibida vitamin va minerallar, tolalar va ko‘plab fitomoddalar bor. Noyob kimoviy tarkibi tufayli piyoz organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarini oldini oladi va immunitet tizimini mustahkamlaydi. Bundan tashqari, u ayrim kasalliklarga chalingan odamlar uchun foydalidir, deb qo‘shimcha qildi parhezshunos.
"Vitamin va minerallar masalan, S va B vitaminlari borligi bilan bir qatorda, shuningdek, klechatka, ko‘plab fitomoddalar, shu jumladan antioksidant sifatida ishlaydigan flavonoidlar bor - ular organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarini kamaytiradi, bostiradi. Bu yurak-qon tomir kasalliklari, qandli diabet, onkologiya bo‘lishi mumkin. Shuningdek, piyoz immunitetga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi", - deydi Nefedova.
Piyoz ta’mi tuz iste’molini kamaytirishga ham yordam beradi, dedi shifokor.
Biroq, piyozni dori kabi faqat kasal bo‘lganlar yeyishi shart, deb o‘ylamaslik kerak. Bu sabzavotni profilaktika uchun muntazam ravishda iste’mol qilish yaxshiroq bo‘ladi, deydi parhezshunos.
Piyozni ba’zi odamlarda ehtiyotlik bilan piyoz iste’mol qilishi kerak. "Ichak sindromi, gastrit yoki zarda bezovta qilsa ehtiyot bo‘lish kerak", - dedi Nefedova. Piyoz chirimasligi va foydali xususiyatlarini yo‘qotmasligi uchun uni salqin sharoitda saqlash kerak, deb xulosa qildi u.