https://oz.sputniknews.uz/20211213/ichimlik-emas-dori-kok-choyning-barcha-foydali-xususiyatlarini-bilasizmi-21765682.html
Ko‘k choyning barcha foydali xususiyatlarini bilasizmi?
Ko‘k choyning barcha foydali xususiyatlarini bilasizmi?
Sputnik O‘zbekiston
Har kuni ko‘k choy iste’mol qilgan kishilar asab, saraton, qon tomirlari va boshqa kasalliklardan xalos bo‘ladi.
2021-12-13T06:30+0500
2021-12-13T06:30+0500
2021-12-13T09:28+0500
jamiyat
vitamin
saraton
choy
foydali
sog‘liq
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/03/0a/17663752_0:197:2941:1851_1920x0_80_0_0_201fb56dfafd98c488858fae336b81b2.jpg
TOShKENT, 12 dek — Sputnik. Ko‘k choy, uni har kuni iste’mol qilganda, bir qator xavfli kasalliklarda insonni saqlab qolishi mumkin deb hisoblaydi diyetolog Tatyana Ivannikova. RIA Novosti xabariga asosan. Gap shundaki, ushbu xushbo‘y ichimlik, birinchi navbatda asabni xotirjam qiluvchi xususiyatga ega. Shu sababli stress vaziyatda ko‘p ovqat yeyishdan saqlaydi. Ikkinchidan, ko‘k choyda ko‘p miqdorda S vitamini va katexinlar bor. Ushbu vitamin organizmni shamollashdan tezroq tuzalishiga yordam beradi. Undan tashqari, katexinlar kapillyar qon tomirlari devorlarini mustahkamlaydi, saraton hujayralari ko‘payishini oldini oladi, skleroz kasali paydo bo‘lishiga to‘sqinlik qiladi", — deydi diyetolog.Shu bilan birga, haddar tashqari ko‘p miqdorda ko‘k choy ichish ham organizmga foyda keltirmasligini ta’kidlab o‘tdi. Xususan, bosimi past bo‘lgan kishilar, jigari va ichaklarida kasallik bor kishilar ko‘k choyni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishlari kerak, dedi mutaxassis. Ona dobavila, chto s ostorojnostyu zeleniy chay nujno upotreblyat pri ponijennom davlenii, zabolevaniyax pecheni ili kishechnika.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/03/0a/17663752_104:0:2835:2048_1920x0_80_0_0_38fa40eba64a0e53e72ddf9d5d6ffe53.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
har kuni ko‘k choy asab saraton foyda
har kuni ko‘k choy asab saraton foyda
Ko‘k choyning barcha foydali xususiyatlarini bilasizmi?
06:30 13.12.2021 (yangilandi: 09:28 13.12.2021) Har kuni ko‘k choy iste’mol qilgan kishilar asab, saraton, qon tomirlari va boshqa kasalliklardan xalos bo‘ladi.
TOShKENT, 12 dek — Sputnik. Ko‘k choy, uni har kuni iste’mol qilganda, bir qator xavfli kasalliklarda insonni saqlab qolishi mumkin deb hisoblaydi diyetolog Tatyana Ivannikova. RIA Novosti xabariga asosan.
Gap shundaki, ushbu xushbo‘y ichimlik, birinchi navbatda asabni xotirjam qiluvchi xususiyatga ega. Shu sababli stress vaziyatda ko‘p ovqat yeyishdan saqlaydi.
Ikkinchidan, ko‘k choyda ko‘p miqdorda S vitamini va katexinlar bor. Ushbu vitamin organizmni shamollashdan tezroq tuzalishiga yordam beradi.
Katexinlar — bu kuchli antioksidant xususiyati bo‘lgan organik moddalardir. Choy atrkibidagi katexinlar inson immunitetiga O‘RVI va boshqa viruslarga qarshi kurashishda yordam beradi. Shu sababli ham sovuq fasllarda ko‘k choy ichish foydali.
Undan tashqari, katexinlar kapillyar qon tomirlari devorlarini mustahkamlaydi, saraton hujayralari ko‘payishini oldini oladi, skleroz kasali paydo bo‘lishiga to‘sqinlik qiladi", — deydi diyetolog.
Shu bilan birga, haddar tashqari ko‘p miqdorda ko‘k choy ichish ham organizmga foyda keltirmasligini ta’kidlab o‘tdi. Xususan, bosimi past bo‘lgan kishilar, jigari va ichaklarida kasallik bor kishilar ko‘k choyni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishlari kerak, dedi mutaxassis.
Ona dobavila, chto s ostorojnostyu zeleniy chay nujno upotreblyat pri ponijennom davlenii, zabolevaniyax pecheni ili kishechnika.