https://oz.sputniknews.uz/20210217/Kofein-miya-azhmini-kichraytiradi-16024806.html
Kofein miya hajmini kichraytiradi
Kofein miya hajmini kichraytiradi
Sputnik O‘zbekiston
Bazel universiteti olimlari muntazam qahva ichish miyaning kulrang moddasiga qanday ta’sir ko‘rsatishini o‘rganishdi. 17.02.2021, Sputnik O‘zbekiston
2021-02-17T18:37+0500
2021-02-17T18:37+0500
2021-02-17T18:37+0500
jamiyat
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/02/11/16023367_0:159:3077:1890_1920x0_80_0_0_470e152698b7e6000ad6e64e128bb837.jpg
TOShKENT, 17 fev — Sputnik. Shveysariyaning Bazel universitet tadqiqotchilari muntazam ravishda qahva ichish miyaning kulrang moddasiga qanday ta’sir ko‘rsatishini aniqlashdi. Tadqiqot natijalari “Cerebral Cortex” jurnalida chop qilingan.Tadqiqotda muntazam qahva ichishni odat qilgan 20 nafar yoshlar ishtirok etgan.Tajriba ikkita o‘n kundan iborat bosqichga ajratilgan. Birinchi bosqichda sinovda ishtirok etayotganlar kofein tabletkasini, ikkinchi bosqichda esa platsebo ichishgan.Mutaxassislar ishtirokchilarning uyqu sifati va kulrang moddasining hajmini tahlil qilishgan.Aniqlanishicha, tadqiqot ishtirokchilarining uyqu sifati ular kofein ichgani yoki ichmaganidan qat’i nazar bir xil bo‘lgan. Ikkinchi bosqichda kulrang modda hajmi yiriklashgan. Farq, ayniqsa o‘ng chakka qismida sezilgan.Kasallik paytida choy va qahva nega zararli?“Tadqiqot natijalari kofeinning miyaga salbiy ta’sirini anglatmaydi. Biroq, ravshanki, har kun iste’mol qilinsa, u kognitiv funksiyalarga ta’sir ko‘rsatadi”, - deb hisoblaydi professor Kerolin Reychert.Shuningdek, ekspertlar 10 kun qahvadan voz kechilgandan so‘ng ularning miya to‘qimalari qayta tiklanganini aniqlashgan.
https://oz.sputniknews.uz/20210128/Soch-tkilishiga-arshi-nob-vosita-anilandi-15887419.html
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/07e5/02/11/16023367_173:0:2904:2048_1920x0_80_0_0_7b67996844350cee984aecc8699de27d.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
jamiyat
Kofein miya hajmini kichraytiradi
Bazel universiteti olimlari muntazam qahva ichish miyaning kulrang moddasiga qanday ta’sir ko‘rsatishini o‘rganishdi.
TOShKENT, 17 fev — Sputnik. Shveysariyaning Bazel universitet tadqiqotchilari muntazam ravishda qahva ichish miyaning kulrang moddasiga qanday ta’sir ko‘rsatishini aniqlashdi. Tadqiqot natijalari “Cerebral Cortex”
jurnalida chop qilingan.
Tadqiqotda muntazam qahva ichishni odat qilgan 20 nafar yoshlar ishtirok etgan.
Tajriba ikkita o‘n kundan iborat bosqichga ajratilgan. Birinchi bosqichda sinovda ishtirok etayotganlar kofein tabletkasini, ikkinchi bosqichda esa platsebo ichishgan.
Mutaxassislar ishtirokchilarning uyqu sifati va kulrang moddasining hajmini tahlil qilishgan.
Aniqlanishicha, tadqiqot ishtirokchilarining uyqu sifati ular kofein ichgani yoki ichmaganidan qat’i nazar bir xil bo‘lgan. Ikkinchi bosqichda kulrang modda hajmi yiriklashgan. Farq, ayniqsa o‘ng chakka qismida sezilgan.
“Tadqiqot natijalari kofeinning miyaga salbiy ta’sirini anglatmaydi. Biroq, ravshanki, har kun iste’mol qilinsa, u kognitiv funksiyalarga ta’sir ko‘rsatadi”, - deb hisoblaydi professor Kerolin Reychert.
Shuningdek, ekspertlar 10 kun qahvadan voz kechilgandan so‘ng ularning miya to‘qimalari qayta tiklanganini aniqlashgan.