TOShKENT, 31 avg - Sputnik. 95 foiz hollarda onkologik kasalliklarning sababi surunkali yallig‘lanishdir, dedi jarroh-onkolog Ivan Karasev.
"Surunkali yallig‘lanishda hujayralar bir-biriga ustma-ust qatlamlanib qoladi. Keyin hujayra ichida buzilish vujudga kelib, o‘simta paydo bo‘ladi", - dedi u.
Saratonni qo‘zg‘atadigan yana bir muhim omil - bu qizil go‘sht, kolbasa, dudlangan go‘sht va boshqa qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlarini muntazam iste’moli, deb eslatdi mutaxassis.
"Aniqlanishicha, ularni qayta ishlash paytida yo‘g‘on ichak devoriga ta’sir qiluvchi ikkilamchi safro kislotalari ajralib chiqadi", - deb Karasevning so‘zlaridan iqtibos keltiradi "MedikForum" portali.
Shifokor tushuntirishicha, bu kislotalar ichakning yallig‘lanishiga olib keladigan qo‘zg‘atuvchi sifatida chiqadi, natijada o‘simta paydo bo‘lish xavfi sezilarli darajada oshadi.