TOShKENT, 17 fev – Sputnik. Xitoylik olimlar ko‘k choy tarkibida saraton hujayralari o‘sishi uchun zarur bo‘lgan fermentni cheklaydigan (bloklaydigan) modda mavjudligini aniqladilar. RIA Novosti xabariga asosan.
Ko‘k choy muntazam iste’mol qilish va ko‘krak saratoni rivojlanish past xavfi o‘rtasida ijobiy bog‘liqlik o‘rnatildi. Tadqiqot natijalari International Journal of Food Sciences and Nutrition jurnalida chop etildi.
Xitoylik olimlar turli xil o‘simlik ingrediyentlarning saraton kasalligini rivojlanishiga ta’siri bo‘yicha 16 ta tadqiqot natijalarini tahlil qilishdi. Buning natijasida ko‘k choy iste’moli va ko‘krak saratoni o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqladilar: yashil choyni umuman yoki umuman ichmaganlar bilan taqqoslaganda, yashil choyni ko‘p va bir necha yil davomida muntazam ko‘k choyni iste’mol qilgan ayollarda ko‘krak saratoni xavfi kamroq bo‘lgan.
Tadqiqotchilar saratonga qarish asosiy agent rolini epigallokatexin-3-gallat (ECGC) o‘ynaydi, degan xulosaga keldi – polifenol guruhiga kiruvchi organik modda, u oksidantlarga qarshi xususiyatdan tashqari, hujayralarni yuqori himoya qilish funksiyaga ega.
Saraton hujayralari o‘sishi uchun zarur bo‘lgan fermentni bloklaydi, bu o‘smaning o‘sishini to‘xtatadi.
Ta’kidlab o‘tish kerakki, mualliflar tayangan tadqiqotlarning aksariyati Osiyoda o‘tkazilgan bo‘lib, unda kuniga 10 stakan ko‘k choy iste’mol qilish norma hisoblanadi. Shuning uchun Xitoy dunyoda ko‘krak saratoni bilan kasallanish darajasi bo‘yicha eng past ko‘rsatkichga ega ekanligi tasodif emas.
Mualliflar ta’kidlashicha, Osiyo aholisi uchun ko‘k choyning shifobaxsh xususiyatlari nafaqat uni ko‘p iste’mol qilish bilan, balki an’anaviy Osiyo taomlari bilan ham bog‘liq.
Ko‘k choy ichak mikroflorasini yaxshi, vazn yo‘qotish bilan yordam berishigan qaramay, bu choy tarkibida yuqori miqdordagi kofein mavjudligini yodda tutish kerak, shuning uchun olimlar ko‘p miqdorda ichish ba’zi kasalliklarda xavfli bo‘lishi mumkinligi haqida ogohlantiradilar.