TOShKENT, 29 avg – Sputnik. Rossiyalik shifokor Yelena Solomatina kuz boshlanishida eng foydali mahsulot - qovoq, olxo‘ri va nok deb aytdi. RIA Novosti xabariga asosan.
Uning so‘zlariga ko‘ra, qovoqda beta-karotin moddasi mavjud, u ko‘rish qobiliyati, teri va immunitet tizimiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.
Shuningdek, u nafas olish tizimining barcha kasalliklarini oldini olishga yordam beradi.
Bundan tashqari, kaliy tanadagi ortiqcha suyuqlikni chiqaradi va yurak-qon tomir kasalliklarini rivojlanish xavfini kamaytiradi.
Qovoqli taomlarni yog‘, masala sarog‘ yoki qaymoq bilan iste’mol qilish kerak.
Olxo‘ri ko‘p miqdorda aktioksidant, klechatka, pektin moddasi bor. Bu meva organizmdan tuz, og‘ir metallar, radionukleidlarni chiqarishga yordam beradi.
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, olxo‘rini xom shaklida iste’mol qilish yaxshiroqdir, chunki pishirilganda S vitamini yo‘q qilishi mumkin.
Nok tarkibida kaliy, magniy va pektin moddasi bor. Ular ichakni tozalaydi.
“Nokni xom shaklida iste’mol qilish kerak, ayrim uni pishiradi. Pishirilgan holatda pektin moddasi ortiqcha xolesterini chiqaradi. Nokni och qoringa yemaslik kerak”, - dedi Solomatina.