Choy organizmga foyda olib kelishi uchun kuniga to‘rt piyola ichish ma’quldir. Bu haqda 21-may, Xalqaro choy kunida Moskva sog‘liqni saqlash departamentining birlamchi tibbiy yordam bo‘yicha bosh mustaqil mutaxassisi Andrey Tajelnikov ma’lumot berdi.
“O‘rtacha dozalarda choy juda foydali, chunki uning tarkibida kuchli antioksidantlar bo‘lgan taninlar mavjud. Ammo agar ko‘p miqdorda ichilsa, u holda tanin temir moddaning so‘rilishiga xalaqit beradi. Choy tanaga faqat foyda keltirishi uchun kuniga 3-4 piyola iste’mol qilish va uni suvning o‘rniga ichmaslik ma’quldir", – dedi mutaxassis RIA Novosti bilan suhbatda.
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, choy tarkibidagi kofein tufayli uni ko‘p iste’mol qilish uyqusizlik va asabiy holatni kuchaytirishi mumkin. Bundan tashqari, ichimlik peshob haydaydigan ta’sirga ega.
Tajelnikovning ta’kidlashicha, choy barglari organizmga kerak bo‘lgan juda ko‘p turli xil mikroelementlarni, jumladan, antioksidantlar, vitaminlar va minerallarni o‘z ichiga oladi. Masalan, polifenollar ateroskleroz, diabet va gipertoniya rivojlanishining oldini olishga yordam beradi.
Choyni to‘g‘ri damlash muhimligini ta’kidlash joiz. Qora choy deyarli 100 daraja haroratli suvni talab qiladi, yashil choy 60-80 daraja tayyorlanadi.
“Choy yaproqlarini qayta damlash ham mumkin: qora choyni sog‘likka zararsiz ikki marta, yashil choyni 3-4 marta damlash mumkin. Lekin bu paketli choylarga taalluqli emas. Choy paketlarini faqat bir marta qaynatish mumkin”, - deb tushuntirdi mutaxassis.