Olimlar “baquvvat” nonushta foydasi haqida so‘zlashdi

Germaniyalik olimlar baquvvat” nonushta foydasi haqida so‘zlab berishdi. Tadqiqotda 16 kishi ishtirok etdi.
Sputnik

TOShKENT, 20 fev – Sputnik. Yuqori kaloriyali taomlardan iborat bo‘lgan nonushta semirish va diabetga qarshi kurashishda yordam berishi mumkin, germaniyalik olimlar bunday xulosaga kelishdi.  

Olimlar ko‘k choyning yana bir foydali xususiyatini aniqlashdi

Tadqiqot natijalari Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism nashrida chop etildi.

Olimlar 16 ko‘ngilli bilan uch kunlik tajriba o‘tkazdilar, ularni ikki guruhga bo‘lishdi. Birinchi guruhdagilarga past kalorili nonushta berishgan (kunlik normaning 11 foizi) va yuqori kaloriyali tushlik (69 foiz), ikkinchi guruhga esa aksincha. Keyin ishtirokchilar bir-biri bilan almashdi, shunda ular kuniga bir xil miqdordagi ovqatlanishgan. Tadqiqotchilar ovqatlanishdan keyin chiqarilgan energiya miqdorini hisobladilar, qonda shakar miqdorini o‘lchadilar va ko‘ngillilar ochlik va ishtahani darajasini baholashdi.

Ma’lum bo‘lishicha, yaxshi nonushta va past kaloriyali kechki ovqatning kombinatsiyasi ertalab odam kechqurunga qaraganda ikki yarim baravar ko‘proq issiqlik chiqaradi. Shu bilan birga, qondagi glyukoza va insulin konsentratsiyasi pasayadi.

Ushbu natijalarga asoslanib, tadqiqotchilar semirib ketish va diabetning oldini olish uchun gipokaloriyalik parhezni tavsiya qildilar, bu ertalabki nonushta kechqurunga qaraganda ko‘proq kaloriya iste’mol qiladi.