Onkologiya - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 21.01.2022
Bu qiziq
Ushbu ruknimizda ilm-fan, inson sog‘ligi, foydali va zararli oziq-ovqatlar, parhez taomlar, shifokorlar maslahati va boshqa barcha uchun qiziqarli ma’lumotlar bor.

Quymoq organizmga qanday ta’sir qiladi?

© Pixabay / RitaEBlini na tarelke
Blini na tarelke - Sputnik O‘zbekiston, 1920, 12.05.2022
Obuna bo‘lish
Quymoq - ko‘pchilikning sevimli nonushtasi. Qancha sevimli bo‘lmasin, u organizmga kuchli zarba berishi ham mumkin.
Sputnik Belarus sevimli va oson tayyorlanadigan pishiriqning salomatlik uchun foydali va zararli tomonlarini ma’lum qiladi.
Quymoq tarkibidagi uglevodlar va yog‘lar organizmga quvvat beradi, faollikni oshiradi. U foydali moddalar va mineralar manbai. Pishiriqning kichik porsiyasida ham ko‘p miqdorda kalsiy, V guruhi vitaminlari va foliy kislotasi bor.
Quymoqning foydasi va zarari unga qo‘shiladigan masalliqlarga bog‘liq. Masalan, qiyma bilan iste’mol qilinadigan quymoq kaloriyali bo‘ladi. Bundan tashqari, pishiriqni alohida va kam muddatga saqlash lozim.
Salomatlik uchung zararsiz quymoq tayyorlash uchun yog‘siz sut, kam miqdorda tuz-shakar va unni to‘g‘ri tanlash kifoya.
Qandli diabet, pankreatit (oshqozon osti bezida yallig‘lanish jarayoni va sekretor funksiyalarning buzilishi bilan birga keluvchi polietiologik kasallik), xoletsistit va ortiqcha vazndan aziyat chekayotgan, shuningdek glyuten hazm qilishga qiynaladiganlarga quymoq mumkin emas
Xususan, quymoq har kuni iste’mol qilish mumkin bo‘lgan taom emas.
Yangiliklar lentasi
0