https://oz.sputniknews.uz/20220320/kimlar-banan-istemol-qilishi-qatiyan-mumkin-emas--dietolog-fikri-21689158.html
Kimlarga banan yeyish qat’iyan mumkin emas
Kimlarga banan yeyish qat’iyan mumkin emas
Sputnik O‘zbekiston
Ko‘pchiligimiz uchun sevimli meva o‘ylaganimizdek xavfsiz emas. Vrach-diyetolog Sputnik Tojikistondagi hamkasblarimizga bananning foydalari va zararlari haqida so‘zlab berdi
2022-03-20T22:10+0500
2022-03-20T22:10+0500
2022-03-20T20:06+0500
jamiyat
shifokorlar tavsiyasi
banan
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/1343/99/13439982_0:0:2577:1450_1920x0_80_0_0_b2a768829f1bcb0cd80f28f9de0ba940.jpg
Diyetolog Tatyana Razumovskayaning fikriga ko‘ra, banan me’da shirasidagi kislota miqdorini kamaytirishga yordam beradi va shu orqali jig‘ildon qaynashini oldini oladi. Shuning uchun banan gastritda yaxshi yordam beradi.Biroq, ekspertning fikriga ko‘ra, oshqozon-ichak trakti kasalliklarining o‘tkir bosqichida va ichak buzilishida bananni ratsiondan chiqargan ma’qul.Yashil bananlar natriyga boy va shuning uchun siydik haydash xususiyatiga ega. Yaxshi yetilgan mevalarning esa kuchsizlantiradigan ta’siri bo‘lib, qorin shishishiga va ichaklarda ortiqcha gazlar to‘planishiga olib kelishi mumkin.Banan kaloriyaga nihoyatda boy mahsulot. Birgina meva bir soatlik qizg‘in sport yoki og‘ir jismoniy harakatda qancha kaloriya yo‘qolsa, shuncha kaloriya beradi. Ammo esda tutish lozim: quritilgan mevalar yangi uzilgan mevalardan besh baravar ko‘p kaloriyaga ega bo‘ladi.Yana bir qiziq jihat, Xitoy olimlari banan tarkibidagi radioaktiv modda borligini e’lon qildi. Bu haqda WeChat portalida ekspert xulosasiga havola bilan yangilik berilgan. Ionlashtiruvchi nurlanish homila tarkibidagi kaliy-40 izotopi tufayli yuzaga keladi, biroq tashvishlanishga hojat yo‘q - uning dozasi atigi 0,0778 mikrozivert.
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Yangiliklar
uz_UZ
Sputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputniknews.uz/img/1343/99/13439982_0:0:2577:1934_1920x0_80_0_0_14a8fbdf0e972f9444914f99f88be949.jpgSputnik O‘zbekiston
info@sputniknews-uz.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
banan iste’mol qilishi qat’iyan mumkin emas – diyetolog
banan iste’mol qilishi qat’iyan mumkin emas – diyetolog
Kimlarga banan yeyish qat’iyan mumkin emas
Ko‘pchiligimiz uchun sevimli meva o‘ylaganimizdek xavfsiz emas. Vrach-diyetolog bananning foydalari va zararlari haqida so‘zlab berdi.
Diyetolog Tatyana Razumovskayaning fikriga ko‘ra, banan me’da shirasidagi kislota miqdorini kamaytirishga yordam beradi va shu orqali jig‘ildon qaynashini oldini oladi. Shuning uchun banan gastritda yaxshi yordam beradi.
Biroq, ekspertning fikriga ko‘ra, oshqozon-ichak trakti kasalliklarining o‘tkir bosqichida va ichak buzilishida bananni ratsiondan chiqargan ma’qul.
Yashil bananlar natriyga boy va shuning uchun siydik haydash xususiyatiga ega. Yaxshi yetilgan mevalarning esa kuchsizlantiradigan ta’siri bo‘lib, qorin shishishiga va ichaklarda ortiqcha gazlar to‘planishiga olib kelishi mumkin.
Banan kaloriyaga nihoyatda boy mahsulot. Birgina meva bir soatlik qizg‘in sport yoki og‘ir jismoniy harakatda qancha kaloriya yo‘qolsa, shuncha kaloriya beradi. Ammo esda tutish lozim: quritilgan mevalar yangi uzilgan mevalardan besh baravar ko‘p kaloriyaga ega bo‘ladi.
Yana bir qiziq jihat, Xitoy olimlari banan tarkibidagi radioaktiv modda borligini e’lon qildi. Bu haqda WeChat portalida ekspert xulosasiga havola bilan yangilik berilgan. Ionlashtiruvchi nurlanish homila tarkibidagi kaliy-40 izotopi tufayli yuzaga keladi, biroq tashvishlanishga hojat yo‘q - uning dozasi atigi 0,0778 mikrozivert.