Bu qiziq

Sovuqda qanday ovqatlanish kerak - tanani isitadigan taomlar va to‘g‘ri diyeta

Qishda faqat issiq kiyishning o‘zi kifoya emas, sovuq havoda inson organizmi tanani isitish uchun juda ko‘p energiya sarflaydi. Qanday ovqatlar ushbu energiya yo‘qotishlarni to‘ldirishga yordam beradi? Batafsil maqolamizda.
Sputnik
Har bir oziq-ovqat mahsulotining isitish yoki sovutish xususiyati - ularning iste’mol qilish harorati yoki kaloriyasi miqdorishga bog‘liq emas. Masalan, sovuq gazaklar tanani sovutadi yoki issiq sho‘rvalar isitadi, deb hisoblash noto‘g‘ri. Batafsil Sputnik maqolacida.
Otkritiy xolodilnik s produktami
Xitoy tabobatida barcha oziq-ovqat mahsulotlari inson tanasiga ko‘rsatadigan ta’siriga qarab sovuq va issiq ovqatlarga bo‘linadi - In va Yan.
Unda ovqatlarning isitish va sovutish xususiyatlarini quyidagicha ta’riflanadi:
In - oziq-ovqatlarning tanani sovutish xususiyati ya’ni energiya ishlab chiqarishni kamaytiradi va organizmdagi metabolizmni sekinlashtiradi.
Yan - metabolik jarayonlarni faollashtiradi, qon aylanishini va organizm tomonidan energiya ishlab chiqarishni rag‘batlantiradi.
Neytral ovqatlar ham bor. Ular ovqat hazm qilishni yaxshilaydi, tanani tetiklashtiradi va ishtahani rag‘batlantiradi.
Shuni esda tutish kerakki, qishda to‘g‘ri ovqatlanish bilan organizm qishda shamollash va o‘tkir respiratorli infeksiyalarga osonlikcha qarshi tura oladi. Tana har kuni juda ko‘p stressni boshdan kechiradi, o‘zini o‘zi isitishga harakat qiladi.
Produkti, soderjashie vitamin D

Qanday ovqatlar isitadi?

To‘g‘ri tanlangan taomnoma sovuq havoda inson tanasini qo‘llab-quvvatlaydi va unga ko‘mak bo‘ladi. Qishda, avvalo, organizm oqsillarga muhtoj. Faqat ulardan organizm o‘ziga juda zarur bo‘lgan aminokislotalarni olishi mumkin. Ular immunitetni qo‘llab-quvvatlab, mikroblarga qarshi kurashga yordm beradi.
Tanani isitadigan ovqatlar:
Yormalar: grechka, jo‘xori
Sabzavotlar: piyoz, yerqalampir
O‘rik turshagi, mayiz
Baliq: forel, tunes
Qo‘y, mol, tovuq go‘shti
Sut mahsulotlari: sarig‘og‘, pishloq, qaymoq.
Qalampir, zira, sarimsoq
Ichimliklar: zanjabil choyi, arpabodiyon choyi, issiq sharob, qizil sharob, qahva loviyalari.
Ortiqcha vazndan xavotir olayotganlar uchun alohida eslatma: diyetologlar vazn yo‘qotish uchun qishda diyetadan foydalanishni tavsiya etmaydi. Aksincha, aynan shu vaqtda siz organizmga dam olishga imkon berishingiz va hech qo‘rqmasdan kunlik diyetangizga 400 kkal qo‘shishingiz kerak. Bu raqamlar ortiqcha yog‘ni qoldirmasdan qo‘shimcha energiya ko‘tarilishiga ta’sir qilishi mumkin.
Raznosvetnie spetsii na bazare Chorsu v Tashkente.

Ziravorlar alohida ahamiyatga ega

Xitoyda ziravorlar va ziravorlardan foydalanishga katta ahamiyat beriladi. Sovuq mavsumda issiq ziravorlardan foydalanish tavsiya etiladi - qizil va qora qalampir, zanjabil, doljin. Ularning tarkibidagi qizdiruvchi moddalar ovqat hazm qilish tizimining retseptorlarini bezovta qiladi, qonni tomirlar bo‘ylab tezroq harakatga keltiradi va issiqlikni uzatadi.
Faqat to‘g‘ri ovqatlanish va tanani isitish haqida emas, balki o‘z qomati haqida qayg‘uradiganlar ham ziravorlarga e’tibor qaratishi mumkin - achchiq ta’mli ziravorlar tanada ortiqcha yog‘larni ertishi ham mumkin. Misol uchun, chili qalampiri ovqatdan keyin uch soat ichida yurak tezligini va metabolizmni 50% ga oshiradi. Kun davomida sovuqda bo‘lsangiz - chili qalampiri, ziravorlar, go‘shtli va loviyali ovqat - ajoyib variant.
Maso

Go‘sht mahsulotlari

Qanday go‘sht iste’mol qilish - har doim individual bo‘lib qoladi. Qish bahona vaznda sezilarli darajada "o‘sishni" istamaydiganlar - yog‘siz mol va buzoq go‘shtini tanlaydilar. Lekin qishda, ba’zida oz miqdordagi yog‘li go‘shtni ham yeb turish qo‘rqinchli emas. Aynan ushbu mahsulotda sovuqqa qarshi turish uchun mutlaqo zarur bo‘lgan modda - arxidon kislotasi mavjud.
Garnir bilan steyk iste’mol qilish - qishda eng issiq ovqat hisoblanadi. Go‘shtni boshqa mahsulotlar bilan birlashtirish juda muhim, bu uning foydali xususiyatlarini oshirishi mumkin. Shunday qilib, go‘shtni kraxmalli sabzavotlar (kartoshka, qovoq, makkajo‘xori, turp) bilan iste’mol qilish - uncha foydali emas. Go‘sht uchun garnir sifatida yangi ko‘katlar (salat, maydanoz, otquloq, arpabodiyon), bodring, karam, yashil loviya, piyoz olish afzaldir. Yashil sabzavotlar yaxshi temir ishlab chiqaruvchi bo‘lib ishlaydi, bu sizga go‘shtni iste’mol qilishdan maksimal foyda olishga imkon beradi.
Vitaminlarga boy mol, qo‘y jigari qishda A vitamini manbai sifatida organizm uchun zarur bo‘ladi. Yurak sof oqsil bo‘lib, yog‘ va qo‘shimcha kaloriyalar bilan yuklanmagan, mol go‘shti o‘pkasida esa go‘shta bo‘lgan vitaminlar mavjud.
Kurka go‘shti foydali moddalarning eng katta arsenaliga ega. Uning tarkibida mutlaqo noyob modda - triptofan mavjud bo‘lib, u boshqalarga qaraganda organizmga qishki stressning salbiy ta’sirini engishga yordam beradi. Triptofanning qo‘shimcha ta’siri engil gipnoz ta’sirini ta’minlashdir. Shuning uchun, sovuq qish davomida kurka go‘shtidan intensiv ravishda foydalanib, yangi yil dasturxonining asosiy taomini tayyorlash uchun qaysi go‘shtdan foydalanishni oldindan o‘ylab ko‘ring. Agar siz kurka haqida qaror qabul qilsangiz, jiringlagan soatdan ko‘p o‘tmay sizni uyquga ketishingizga tayyor bo‘ling.

Xamir ovqatlar

Xamir, go‘sht, pomidor va ziravorlar - tanani isitish uchun xizmat qiladi. Bunday taomlar qish uchun juda mos keladi.
Kirgizskie povara gotovat samiy bolshoy beshbarmak, pitayas popast v Knigu rekordov Ginnesa 11-marta 2018 goda v Bishkeke

Sabzavotlar

Inson tanasidagi qon tomirlari qishda jiddiy yuklamani boshdan kechiradi. Sovuqqa chiqqanda, ular keskin torayadi, issiq xonaga kirganda - keskin kengayadi. Bu ilgari moyil bo‘lmagan odamlarda gipertenziya xurujlarini qo‘zg‘atadi.
Kartoshka qishda qon tomirlariga eng yaxshi yordam berishi mumkin. U juda ko‘p miqdorda kaliyni o‘z ichiga oladi va qon tomirlarining devorlarini elastikroq qiladigan, shu bilan qon aylanishini yaxshilaydigan va bosimni barqarorlashtiradigan bu mikroelement. Kaliyni ko‘proq ushlab turish uchun kartoshkani qobig‘i bilan qaynatish yaxshidir.
Borsh sho‘rvasi - ildizli sabzavotlar va yog‘li go‘shtdan qaynatilgan sho‘rva - qishda shubhasiz foydali. Uning tarkibidagi foydali vitaminlar va minerallarga boy bo‘lgan mahsulot, birinchi navbatda - lavlagi. Uni albatta qo‘shing.
Bundan tashqari, har bir kishi lavlagi sharbatining sog‘liq uchun foydali bo‘lgan shifobaxsh xususiyatlarini biladi, ammo vazn yo‘qotish uchun lavlagi sharbatidan ham foydalanishingiz mumkin. Qishda, borshga achchiq qalampir solish ham mumkin.
Borsh

Yormalar

Karabuğdayni e’tiborsiz qoldirmang: u juda ko‘p miqdordagi tartibni o‘z ichiga oladi. Ushbu modda, shuningdek, qon tomirlarining devorlarini muhrlab, tomirlarga profilaktik ta’sir ko‘rsatadi. Nonda juda ko‘p B vitaminlari mavjud, ya’ni ular asab tizimining silliq ishlashi va sog‘lom uyqu uchun javobgardir.

Meva va quritilgan mevalar

Mevalar orasida Oblepixa (chakanda) - tarkibida eng ko‘p vitamin S mavjud. Bu ko‘rsatkichga ko‘ra, u qora smorodinadan olti barobar, sitrus mevalaridan (limon) 15 baravar ustundir. Aynan S vitamini organizmda oqsillar va serotoninni eng samarali o‘zlashtiriladi.
Apelsin murabbosi Apelsin sharbati va sitrus mevalar - salqin ovqatlardir. Ammo apelsin murabbosi, djem va marmelad - S vitaminiga boy issiq mahsulot hisoblanadi.
Oblepixa