Sputnik Belarus sevimli va oson tayyorlanadigan pishiriqning salomatlik uchun foydali va zararli tomonlarini ma’lum qiladi.
Quymoq tarkibidagi uglevodlar va yog‘lar organizmga quvvat beradi, faollikni oshiradi. U foydali moddalar va mineralar manbai. Pishiriqning kichik porsiyasida ham ko‘p miqdorda kalsiy, V guruhi vitaminlari va foliy kislotasi bor.
Quymoqning foydasi va zarari unga qo‘shiladigan masalliqlarga bog‘liq. Masalan, qiyma bilan iste’mol qilinadigan quymoq kaloriyali bo‘ladi. Bundan tashqari, pishiriqni alohida va kam muddatga saqlash lozim.
Salomatlik uchung zararsiz quymoq tayyorlash uchun yog‘siz sut, kam miqdorda tuz-shakar va unni to‘g‘ri tanlash kifoya.
Qandli diabet, pankreatit (oshqozon osti bezida yallig‘lanish jarayoni va sekretor funksiyalarning buzilishi bilan birga keluvchi polietiologik kasallik), xoletsistit va ortiqcha vazndan aziyat chekayotgan, shuningdek glyuten hazm qilishga qiynaladiganlarga quymoq mumkin emas
Xususan, quymoq har kuni iste’mol qilish mumkin bo‘lgan taom emas.