Har kuni yong‘oq iste’mol qilish yurak-qon tomir tizimi salomatligini mustahkamlaydi va yallig‘lanishni kamaytiradi. Bu haqda “InoSMI” nashri yozmoqda.
SMILES tadqiqotlarida o‘rta yer dengizi nomli parhez va kayfiyat o‘rtasidagi o‘zaro aloqalar o‘rganilgan. Tadqiqotda qatnashgan ko‘ngillarilarning kunlik ratsioniga yong‘oq kiritilgan. Ma’lum bo‘lishicha, yong‘oq tushkunlik bilan kurashishda ijobiy ta’sir qilgan.
Yana bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, bir kunda bir-ikki osh qoshiq yong‘oq iste’mol qilish tushkunlikdan qutilishga yordam beradi. Yong‘oq qo‘shib tayyorlangan taomlar salomatlik uchun juda foydali bo‘ladi. Chunki yong‘oq tarkibida kletchatka, foydali yog‘lar hamda oqsil ko‘p.
Ushbu quruq meva yallig‘lanishlarni kamaytiriradi. Tarkibida E vitamining bir sutkalik meyoriy miqdori bor. Modda antioksidant xususiyatga ega bo‘lib, hujayralarni oksindanishdan himoya qiladi.
Shuningdek, yong‘oq mono va yarim to‘yingan foydali yog‘larga boy. Bu yog‘lar yurak- qon tomir kasalliklariga chalinish ehtimolini kamaytiradi, foydali “xolesterin”ni ko‘paytiradi. U qonda shakar miqdorini ham normallashtiradi.