TOShKENT, 28 okt — Sputnik. "Sog‘lom ovqatlanish va sport" konsultativ-diagnostika markazi rahbari, Federal ovqatlanish va biotexnologiya ilmiy-tadqiqot markazining yuqori malakali parhezshunosi Yekaterina Burlyayevaning so‘zlariga ko‘ra, immunitetni mustahkamlovchi vitamin va minerallarni o‘z ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish koronavirus infeksiyasiga qarshi turishga yordam beradi.
Vrach A, S, D, E, V2, V6 va V12 vitaminlari hamda foliy kislotasi, rux, selen va temirning ahamiyatini ta’kidladi.
Mutaxassis ta’kidlashicha, D vitamini yetishmovchiligi nafas yo‘llari infeksiyasini rivojlanish kasalliklari xavfiga olib kelishi mumkin. Bundan tashqari, u nafas olish epiteliyasida o‘ziga xos antimikrob oqsillarni ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlaydi - bu virusni yuqtirish va infeksiya belgilarining rivojlanishini kamaytiradi.
Treska balig‘ining jigari, tuxum sarig‘i, baliq va sariyog‘ D vitaminiga boy. Kuniga 10-15 gramm treska jigarini iste’mol qilish A va D vitaminlariga bo‘lgan kunlik talabni qoplash mumkin.
Burlyayevaning so‘zlariga ko‘ra, tarkibida E vitamini bo‘lgan yong‘oq va kungaboqar yog‘i inson organizmini infeksiyalardan samarali himoya qilishi tan olingan, bu mahsulotning ikki osh qoshig‘i odamning bu vitaminga bo‘lgan kunlik ehtiyojini to‘liq qondiradi.
Shifokor shuningdek, S vitamini ahamiyatini eslatdi: ratsionga na’matak, oblepixa, qora smorodina, karam, sitrus mevalar, bolgar qalampirini qo‘shishni maslahat berdi.
Bundan tashqari, mol va tovuq jigari, shuningdek pishloq va yong‘oqni iste’mol qilish foydali - ular tarkibida selen bilan birga immunitetga javob beradigan rux mavjud. Selen shuningdek, jigar va tvorog tarkibida mavjud.
Ammo tanani vitaminlar va minerallar bilan to‘yinganligini faqat ovqatlanish orqali "tuzatish" qiyin, shuning uchun parhezshunos vitamin komplekslaridan foydalanish haqida o‘ylashni tavsiya qildi. Bundan tashqari, u oqsillar, yog‘lar va uglevodlarning muvozanatini kuzatishni maslahat berdi.